Rupel: Razgovori o Kosovu moguće u Sloveniji

Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESSa Dimitrij Rupel izjavio je da bi uvodni razgovori o budućem statusu Kosova mogli biti održani u Sloveniji.

Rupel je u utorak na konferenciji za novinare nakon svog posjeta Tirani rekao da Kosovo predstavlja velik problem za međunarodnu zajednicu, ali da se stvaraju uvjeti za početak dijaloga Beograda i Prištine, što je donedavno bilo nezamislivo.

Na pitanje o nedavnim informacijama iz ljubljanskog "Dela" i prištinskog lista "Koha Ditore" da bi pregovori o budućnosti Kosova mogli biti održani u Sloveniji - na Brdu kod Kranja, Rupel je rekao da o tome nema informacija, ali da je Slovenija "spremna pomoći i biti gost susretu za početak i poticaj dijalogu između Prištine i Beograda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupel je inače u proteklom razdoblju više puta u ulozi predsjedavajućeg OESS-a posjetio Beograd i Prištinu, a Slovenija je rješenje statusa Kosova postavila kao jedan od glavnih prioriteta u svom predsjedanju tom organizacijom u ovoj godini.

Upitan da li podržava nezavisnost Kosova, Rupel je rekao da Slovenija podržava politiku koju je formulirala Europska unija, a koja smatra da nije moguća podjela Kosova niti njegovo vraćanje na status od prije 1999. godine, ali isto tako niti njegovo spajanje sa susjednom Albanijom.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara