Rupel zatražio vraćanje skele na Muri

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel sinoć je po drugi put u nekoliko dana ponovo telefonski razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, priopćilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Rupel je zatražio da se u slovensko pogranično selo Hotiza na Muri vrati dotrajala skela koju su prije tjedan dana njihovi hrvatski susjedi iz Svetog Martina na Muri zamijenili novom.

Stanovnici Hotize i njihov parlamentarni zastupnik Jožef Horvat tvrde da im je "njihov brod", kojega drže nacionalnim simbolom, a ne samo sredstvom za prijevoz tereta i ljudi preko rijeke, "zaplijenjen" i nasukan na hrvatskoj obali Mure.

"Hrvatsku ministricu molio sam da stupi u kontakt sa stanovnicima na hrvatskoj strani Mure, kako bi se brod vratio", rekao je Rupel.

Kako se navodi u priopćenju slovenskog MVP-a, Rupel je predložio i što skoriji sastanak mješovite komisije za malogranični promet i suradnju, kako bi se proučile implikacije slovenskog članstva u Europskoj uniji na međudržavni sporazum o malograničnom prometu i suradnji.

Rupel je ustvrdio da se Slovenija zauzima da taj sporazum ostane na snazi i nakon što Slovenija na svojoj granici s Hrvatskom počne primjenjivati šengenski sustav granične kontrole.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara