Rus već 82 godine najnormalnije živi s metkom u glavi

Foto: New England Journal of Medicine

STARAC iz Rusije više od 80 godina živi s metkom u mozgu, i to bez ikakvih posljedica po njegovo zdravlje ili kvalitetu života, javlja Daily Mail.

Kada je imao svega tri godine brat ga je slučajno upucao, iz pištolja, a metak mu je u lubanju ušao ispod nosa, no liječnici metak nisu htjeli vaditi  strahujući od mogućih komplikacija i izazivanja još veće štete na osjetljivom moždanom tkivu.

Trogodišnjak je nakon pucnjave satima bio bez svijesti, no u potpunosti se oporavio, a metak se s vremenom smjestio u otvoru na bazi lubanje, kroz koji prolazi leđna moždina.

U odrasloj dobio postao inženjer i nadgledao izgradnju balističkih projektila

Njegov je slučaj objavljen u New England Journal of Medicine, a liječnik Richard O'Brien s američkog Sveučilišta liječnika hitne pomoći rekao je kako tijelo ima nevjerojatnu sposobnost "privikavanja" na stvari, te dodao kako djeca imaju sposobnost za  nadilaženje poteškoća i oporavak nakon ozljeđivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trogodišnjak je izrastao u zdravog muškarca koji je postao nagrađivani inženjer, a prikladno, većinu je svoje karijere posvetio nadgledanju izgradnje balističkih projektila.

82 godine nakon ranjavanja, liječnici koji su skrbili o njegovoj srčanoj bolesti u medicinskim su zapisima uočili odmetnuti metak i odlučili starca poslati na skeniranje.

Začudili su se kako metak u mozgu nije uzrokovao nikakva neurološka oštećenja, a dodatno objašnjenje dao je i David Ross, liječnik hitne pomoći u bolnici u Colorado Springsu koji je rekao kako brzi projektili poput metka mogu uzrokovati velika oštećenja, a obično to i čine.

No, upravo zato jer se kreću velikom brzinom proizvode i veliku toplinu, što znači da su sterilni i ne predstavljaju osnovu za infekciju. Liječnici iz ruskog centra za kardiologiju zaključili su kako vađenje metka nema smisla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara