Rusi izgradnjom crkve obilježili pogibiju posljednjeg cara

RUSI su obilježili u četvrtak 85. obljetnicu pogubljenja posljednjeg cara u novoj crkvi izgrađenoj na mjestu gdje je pogubljena cijela carska obitelj.

Crkva u Ekaterinburgu, čija je izgradnja stajala 328 milijuna rubalja (oko 10 milijuna američkih dolara), obilježava mjesto gdje su u noći 16. srpnja 1918. ubijeni posljednji ruski car Nikola II, njegova žena Aleksandra i njihovo petero djece.

Izgradnju crkve financirale su najveće ruske tvrtke. Njihova je nakana odati na taj način počast posljednjoj carskoj dinastiji Romanov i oživjeti dio carske povijesti Rusije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1990., u postsovjetskoj Rusiji oživio je interes za Rusku pravoslavnu crkvu i za careve, koji su vjerovali da imaju božansko pravo da vladaju.

Oko tisuću ljudi, među kojima su bili i potomci Romanova, hodalo je cestom dugom 20-ak kilometara, stazom koja je članove carske obitelji odvela u smrt. Okupljeni su nakon toga prisustvovali posvećenju novoizgrađene crkve bijelih zidova i zlatne kupole.

Mjesni guverner Eduard Rossel rekao je da je "crkva djelo tisuća ljudi koji nisu ravnodušni prema svojoj svojoj povijesti i iskreno ih zanima da što prije ponovno zaživi duhovnost u njihovoj zemlji" .
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara