Rusi počinju otplaćivati dug 2004. godine?

RUSKA Federacije mogla bi početi otplaćivati dug državama sljednicama bivše Jugoslavije 2004. godine, izjavio je u petak u Sarajevu Anto Domazet, voditelj tima Bosne i Hercegovine na pregovorima vođenim ovog tjedna s predstavnicima ruske vlade.

´Naš cilj je osigurati da vlada Ruske Federacije sredstva za početak otplate duga predvidi u svom proračunu za 2004. godinu´, kazao je Domazet novinarima u Sarajevu nakon povratka iz Moskve.

Domazet je ocijenio kako je prvi krug razgovora o izmirenju duga bivšega Sovjetskog Saveza državama sljednicama bivše SFRJ okončan pozitivno jer je utvrđeno kako najveći dio potraživanja nije sporan.

Ruske vlasti priznaju dug u svoti od milijardu i 320 milijuna klirinških dolara dok je praktično sporan samo manji iznos od nekih 120 milijuna klirinških dolara.

Države sljednice bivše SFRJ drže kako im Rusija duguje dodatnih 340 milijuna klirinških dolara dok Rusi potražuju nekih 220 milijuna.

Domazet je objasnio kako se sporni iznos odnosi na zajam od 550 milijuna klirinških dolara što ga je bivša Jugoslavija odobrila SSSR-u 1988. godine.

Vlasti u Moskvi otplatile su nekih 59 milijuna a spor se vodi oko toga treba li i kakve kamate platiti na ostatak duga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 20 milijuna dolara sporno je po osnovi netočnog evidentiranja duga.

U sadašnjem trenutku teško je predvidjeti kakav će biti tečaj klirinškog prema američkom dolaru u trenutku kada počne otplata ruskog duga.

Domazet kaže kako će to ovisiti o tome hoće li Moskva dug vraćati u gotovom novcu ili pak u robi i uslugama što preferira ruska strana.

Ministrica financija BiH Ljerka Marić potvrdila je kako će drugi krug razgovora s Rusima slijediti tijekom ožujka u Beogradu.

Kada se riješe preostala sporna pitanja potpisat će se multilateralni sporazum sa svim zaintereseiranim državama a nakon toga slijedi i potpisivanje bilateralnih sporazuma kojima će se definirati konkretne obveze i načini izmirenja priznatih dugova.

Komentirajući činjenicu da pregovori s Rusima također ovise o konačnoj ratifikaciji sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, Anto Domazet je potvrdio kako i dalje postoje poteškoće pri utvrđivanju što se dogodilo s depozitima jugoslavenske banke položenim u komercijalnim bankama u inozemstvu tijekom Miloševićeve vladavine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara