Rusi se povukli, ali ne iz strateške gruzijske luke

Rusi se povukli, ali ne iz strateške gruzijske luke

IAKO je jučer objavila završetak povlačenja iz Gruzije, Rusija još uvijek drži vojne snage u strateškoj gruzijskoj luci Poti.

Visoki dužnosnik ruske vojske je objasnio kako će ruske snage ostati u Potiju jer je to, kao i sve ostale vojne aktivnosti Rusije, "u suglasnosti s mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Francuske".

Danas je zbog toga oko tisuću gruzijskih prosvjednika okupilo ispred nadzorne točke ruske vojske ispred Potija. Prosvjednici su mahali gruzijskim zastavama i trubili automobilskim sirenama. Vojnici su, pak, tvrdili da u pitanju nije okupacija nego da su oni pripadnici mirovnih snaga.

General Anatolij Nogovicin, zamjenik načelnika stožera ruskih oružanih snaga, rekao je kako će ruske trupe patrolirati Potijem, objasnivši to "sigurnosnim mjerama" koje predviđa sporazum o primirju.

Prema odredbama primirja, ruske snage su se iz Gruzije trebale povući u Južnu Osetiju  i Abhaziju, odnosno tzv. tampon-zone između tih odmetnutih oblasti. Poti se nalazi izvan tampon-zona.

Nogovicin je novinare na današnjoj tiskovnoj konferenciji podsjetio na nedavni incident kada je u Potiju zarobljeno 20 gruzijskih vojnika koji su navodno preko te luke pokušali prokrijumčariti američko oružje. Nogovocin je rekao kako u takvim slučajevima ruske snage neće "samo sjediti iza ograde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzija produžava ratno stanje

Iako su se gruzijske policijske snage vratile u središnji grad Gori i iako gruzijsko Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da "kontrolira prometnicu koja spaja istok i zapad zemlje", službeni Tbilisi ne prestaje s optužbama na račun Rusije.

Danas je na prijedlog predsjednika Mihaila Saakašvilija gruzijski parlament ratno stanje, proglašeno tijekom trajanja sukoba, odlučio produžiti do 8. rujna.

S druge strane, zapadni izvještači javljaju kako se nakon jučerašnjeg odlaska ruskih snaga počeo normalizirati život u Goriju. Dio izbjeglih stanovnika se vratio, a počele su raditi trgovine kao i gradska tržnica.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara