Rusija i bivše sovjetske republike kritizirale OESS

RUSIJA i osam bivših republika bivših SSSRa optužile su u četvrtak OESS za nepoštovanje njihove suverenosti, nakon što ih je krovna europska organizacija za sigurnost i ljudska prava kritizirala zbog izbora za koje tvrdi da nisu bili održani po demokratskim standardima.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju "djelomično ne poštuje tako temeljna načela poput nemiješanja u unutarnja pitanja i državnu suverenost", kaže se u izjavi koju su potpisale Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Rusija se već dugo žali na dvostruka mjerila u OESS-u, koji, kako tvrdi, kritizira nedostatke u demokraciji i zaštiti ljudskih prava istočno od Beča, gdje mu je sjedište, ali ne osuđuje slične pojave na zapadu.

OESS ima 18 misija u svijetu, a 12 ih je na području bivšeg SSSR-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinjavajuće je što se misija OESS-a ne usredotočuje na pomaganje vlastima zemlje u kojoj djeluje, što bi trebao prema mandatu koji ima, već isključivo na nadzor ljudskih prava i demokratskih institucija", stoji u zajedničkoj izjavi osam zemalja.

Europska unija već je izdala priopćenje u kojem izražava "ozbiljnu zabrinutost" nekim od navoda iz izjave bivših sovjetskih republika.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara