Rusija i Gruzija ratuju na kopnu, moru, u zraku i cyberspaceu

Rusija i Gruzija ratuju na kopnu, moru, u zraku i cyberspaceu

ČETVRTI DAN oružanog sukoba na Kavkazu ne ukazuje da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do njegovog okončanja ili barem smirivanja.

Medvjedev: Vojne operacije u Južnoj Osetiji "uglavnom završene"

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je izjavio kako je ruska vojna operacija "nametanja mira" u Južnoj Osetiji "uglavnom završena".

Lučka kapetanija u ruskom gradu Sočiju je, pak, izjavila da je do daljnjeg prekinut pomorski promet s gruzijskom lukom Batumi. Prije toga je rusko Ministarstvo komunikacija izjavilo kako je prekinut poštanski promet s Gruzijom.

Azerbejdžan je, pak, izjavio da nafta nesmetano teče naftovodom Baku-Tbilisi-Ceyhan, usprkos ranijih gruzijskih tvrdnji da je oštećen u ruskom bombardiranju.

Danas su Azerbejdžan i Litva objavili kako njihove avio-tvrtke obustavljaju sve letove za Gruziju. Upravo je objavljeno kako i većina zapadnih avio-tvrtki također obustavlja letove za Gruziju.

Rusija priznala gubitak još dva zrakoplova

Glavni stožer ruskih oružanih snaga je danas objavio da su od početka oružanog sukoba izgubljena četiri zrakoplova. Riječ je o dva jurišna zrakoplova tipa Su-25.

Ranije je priznat gubitak dva zrakoplova - jurišnog zrakoplova Su-25 i strateškog bombardera Tu-22 M. Prema tim navodima, posada jednog zrakoplova se uspjela spasiti i sletjeti na ruski teritorij, dok je od posade drugog zrakoplova jedan pilot poginuo, a drugi zarobljen od Gruzijaca.

Ruski vojni izvori su također izjavili kako je u borbama od petka do danas poginulo 18, a nestalo 14 ruskih vojnika. Također su potvrđeni navodi južnoosetijskih vlasti kako se među pripadnicima gruzijskih snaga nalaze i "strani državljani".

Gruzijske snage u prijevoju Kodori odbile ruski zahtjev da polože oružje

Jutros su ruske snage poslale ultimatum gruzijskim snagama koje se nalaze u prijevoju Kodori - jedinoj oblasti Abhazije koja je nakon građanskog rata početkom 1990-ih ostala pod nadzorom gruzijskih vlasti. Od tamošnjeg gruzijskog garnizona je zatraženo da položi oružje. Gruzijske snage su upravo odbile taj ultimatum.

Abhaške snage, koje su od prije dva dana otpočele napade na prijevoj Kodori, su prije toga objavile uspostavu humanitarnog koridora kojim bi se omogućila nesmetana evakuacija gruzijskih civila iz tamošnjih naselja.

Saakašvili prihvatio sve uvjete francuskog mirovnog prijedloga

Bernard Kouchner, francuski ministar vanjskih poslova koji je jučer stigao u Tbilisi, tvrdi da je EU, a ne SAD, najadekvatnija kao mirovni posrednik između Rusije i Gruzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je prilikom susreta s Kouchnerom prihvatio sve uvjete mirovnog prijedloga koje je sastavila Francuska. Oni su istovjetni prijedlogu američkog predsjednika Georgea W. Busha te sadrže odredbe o prekidu vatre, povlačenju ruskih snaga s gruzijskog teritorija, a gruzijskih snaga na položaje od 6. kolovoza.

Kouchner bi tijekom dana trebao otići u Moskvu, gdje bi o postizanju mira trebao razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavorovom.

Rusiji jedan od ratnih ciljeva postala "promjena režima" u Gruziji?

Dmitrij Rogozin, ruski veleposlanik pri NATO-u, je, pak, izjavio da je svako trajno rješenje sukoba nemoguće postići dok god se na čelu Gruzije nalazi Saakašvili. Ruske vlasti upravo gruzijskog predsjednika smatraju najvećim krivcem za sukob, odnosno tvrde da je napadom na Južnu Osetiju, kao i brutalnim načinom na koji je on izveden, pogazio ne samo sve prethodne sporazume o primirju, nego i odredbe međunarodnog ratnog prava.

Jučer je pak i Sergej Lavrov dao do znanja da je zaustavljanje ruske vojne akcije teško zamisliti ako na čelu Gruzije ostane trenutni predsjednik, što je američke dužnosnike potaklo da otvoreno upozore da se nikakva "promjena režima" neće tolerirati.

Times: Gruzijci "svjesni da su vojnički poraženi"

"Timesov" dopisnik iz Tbilisija tvrdi kako se prema glavnom gradu kreću kolone izbjeglica iz Gorija, Staljinovog rodnog mjesta koje je u petak Gruzijcima poslužilo kao glavna baza za napad na Južnu Osetiju. Grad je u subotu bio izložen žestokom zračnom bombardiranju, a od sinoć se govori i o stalnim ruskim topničkim napadima.

Lokalno stanovništvo je uvjereno da će Gori biti sljedeći cilj ruske ofenzive, s obzirom da se nalazi u srcu Gruzije i kroz njega prolazi glavna prometna arterija koja spaja Tbilisi s crnomorskom obalom.

Timesov dopisnik je od gruzijskih dužnosnika u glavnom gradu čuo da je "jasno kako je Gruzija vojnički poražena" te da se sve nade polažu u pomoć NATO-a, a pogotovo SAD-a.

Ruske i gruzijske web-stranice pod udarom hakera

Web-stranica ruske novinske agencije RIA Novosti je jučer nekoliko sati bila nedostupna, a što njeni dužnosnici objašnjavaju koordiniranim napadom hakera.

U petak navečer je, pak, web-stranica gruzijskog Ministarstva vanjskih poslova bila hakirana, a posjetitelji mogli vidjeti slike predsjednika Mihaila Saakašvilija s Hitlerovim brkovima.

Nedugo nakon toga je objavljeno kako su iz Estonije u Gruziju došli najbolji informatički stručnjaci kako bi gruzijskim državnim službama pomogli da se obrane od hakerskih napada. Estonija, koja snažno podržava Gruziju, od svih država na svijetu ima najviše iskustva s hakerskim napadima za koje mnogi optužuju ruske državne službe.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara