Rusija i Turska normaliziraju odnose, ministri vanjskih poslova susreli se u Sočiju

Rusija i Turska normaliziraju odnose, ministri vanjskih poslova susreli se u Sočiju

Foto: Hina

MINISTRI vanjskih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Cavusoglu susreli su se u Rusiji, prvi puta nakon obnavljanja dijaloga, poslije mjeseci teške diplomatske krize između dviju država.

"Nadamo se da će ovaj susret voditi u normalizaciju naših odnosa", prenose ruske agencije izjavu Sergeja Lavrova uoči razgovora dvaju ministara koji se održao u Sočiju, na margini opće skupštine Organizacije za crnomorsku gospodarsku suradnju (BSEC).

"Naši predsjednici su telefonski razgovarali. Bilo je veoma konstruktivno i ovlastili su nas da nastavimo s dijalogom kako bi normalizirali naše odnose i doveli ga na odgovarajuću razinu", rekao je Cavusoglu.

Predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan u srijedu su razgovarali po prvi put nakon sukoba izazvanog turskim rušenjem ruskog aviona krajem studenog, na granici sa Sirijom. Dogovorili su i budući sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj telefonski razgovor, održan nakon mjeseci kritika i uvreda, održan je nakon što je turski vođa uputio pismo isprike Vladimiru Putinu.

Ruski predsjednik odmah je naložio ukidanje sankcija protiv Turske u turizmu te "normalizaciju" gospodarskih odnosa s Ankarom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da je telefonski razgovor između dvojice predsjednika uvod u susret koji će se održati na marginama G20 summita u rujnu u Kini ili ranije.

Lavrov je najavio i kako će suradnja između Turske i Rusije u borbi protiv terorizma dobiti na važnosti sada kada su njihovi odnosi normalizirani, prenosi agencija RIA. Dodao je kako se nada da će se uspostaviti kontakti između ruske i turske vojske u Siriji, prenosi agencija TASS. 

Nakon turskog rušenja ruskog zrakoplova u kojem je poginuo jedan od dva pilota, Moskva je uvela mjere protiv Ankare, koje su između ostalog uključivale embargo na uvoz turskog voća i povrća, te zabranu ruskim poslodavcima da zapošljavaju turske radnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara