RUSIJA I UKRAJINA POSTIGLE KOMPROMIS O KERČKOM PROLAZU

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Leonid Kučma potpisali su u srijedu kompromisni sporazum o statusu Kerčkog prolaza i korištenju Azovskog mora. L

Postizanje sporazuma Putin i Kučma objavili su na zajedničkoj novinskoj konferenciji u ukrajinskoj luci Kerč.

Kerčki prolaz sporazumom postaje predmetom "zajedničke uporabe" dviju zemalja, čime mu je promijenjen status isključivo ukrajinskog područja.

Temeljem sporazuma ruska i ukrajinska vlada podjednako će dijeliti prihode od prometa brodova trećih zemalja kroz prolaz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva je odustala od zahtjeva da Azovsko more zajednički koriste obje zemlje, bez razgraničenja i određivanja pojaseva za iskorištavanje rudnih bogatstava.

Sporazum predviđa tako podjelu Azovskog mora na ukrajinske i ruske teritorijalne vode, s time da će ukrajinski dio biti veći jer Ukrajini pripadaju otoci u blizini ruske obale.

Dvije zemlje bile su u listopadu na rubu vojnog sukoba jer je Rusija počela u Kerčkom prolazu graditi tri kilometra dug nasip, službeno, kako bi spriječila eroziju tla. Gradnja je zbog oštrih ukrajinskih prosvjeda obustavljena krajem istog mjeseca, samo stotinjak metara od ukrajinskog otoka Tuzle, najvažnijeg u prolazu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara