Rusija: Izišao posljednji broj Novije Izvestija

UREDNIŠTVO lista Novije Izvestija, jednog od posljednjih oporbenih listova u Rusiji koji je zagovarao poštivanje demokracije, u petak je svoje čitatelje izvijestilo da je današnje izdanje lista i posljednje, uz objašnjenje da je redakcija izgubila neovisnost.

´Moramo vam kazati doviđenja...´, pišu novinari na prvoj stranici posljednjeg broja, zbog ´sukoba između dioničara´ u koji je na kraju uključena i uprava lista.

´Izgubivši kontrolu u redakciji izgubili smo mogućnost pisanja i objavljivanja, što smatramo neophodnim´, izvijestili su novinari u objašnjenju čitateljima.

Novije Izvestija bila su u vlasništvu poslovnog čovjeka Borisa Berezovskog, nekad bliskog Kremlju, no danas u otvorenom sukobu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Berezovski je u egzilu od 2000. u nastojanju da izbjegne sudski proces pokrenut protiv njega u Rusiji.

Prema riječima zamjenika glavnog urednika lista, Otta Latsisa, čovjek od povjerenja Borisa Berezovskog, Oleg Mitvol, također dioničar lista, želio se približiti Kremlju.

´Naš je list iritirao Kremlj´, kazala je novinarka Novije Izvestija Zoja Svetova.

´Pisali smo o špijunaži koja pogađa rusko društvo od dolaska na vlast Vladimira Putina, bivšeg KGB-ovca, o ponovnoj pojavi kulta ličnosti u Rusiji, kritizirali smo političke odluke i bili smo jedni od rijetkih u zemlji koji su javno kritizirali rat u Čečeniji´, kazala je Svetova.

´Željeli smo govoriti o ljudima i njihovim pravima, ali to danas ovdje nije u modi´, zaključila je Svetova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara