Rusija, Kina i Francuska žele promijeniti rezoluciju o Iraku

RUSIJA, Kina i Francuska u petak su najavile da žele velike promjene u rezoluciji o ukidanju sankcija Iraku koju zagovara SAD, dok je Njemačka, kako se čini, spremna podržati tu rezoluciju.

Dok administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha ustrajava na tome da se glasovanje održi idućeg tjedna, članovi Vijeća sigurnosti završili su razmatranje devet stranica revidiranog nacrta rezolucije u petak kasno navečer.

Mnogi su pozvali na jaču ulogu UN-a u poslijeratnom Iraku, te na veću otvorenost SAD-a i Velike Britanije, čije se postrojbe nalaze u Iraku, izjavili su diplomati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova Jurij Fedotov rekao za Interfax nakon susreta sa zamjenikom kineskog šefa diplomacije Yangom Wenchangom kako obje zemlje "vjeruju da su potrebne ozbiljne izmjene odredbi nacrta rezolucije".

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin kazao je da Pariz također traži izmjene u rezoluciji, uključujući davanje veće uloge UN-u u obnovi Iraka.

Rusija i Francuska pozvale su na suspendiranje sankcija, umjesto ukidanja, kao i na službenu potvrdu UN-ovih inspektora za oružje da je iračko oružje masovnog uništenja eliminirano.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je pak kako očekuje da će sankcije "brzo biti ukinute". "Na kraju, radi se o iračkom narodu kojem se mora pomoći što je prije moguće", istaknuo je on.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara