Rusija najavila slanje kozmonauta na Mjesec

Rusija najavila slanje kozmonauta na Mjesec

ČELNIK ruske svemirske agencije Anatolij Perminov je najavio kako njegova zemlja namjerava do 2025. godine  poslati misiju s ljudskom posadom na površinu Mjeseca.

Perminov tvrdi da bi to predstavljalo samo prvi korak u još ambicioznijem planu - izgradnju permanentne baze s ljudskom posadom u razdoblju 2032-2035. godine.

Osim toga, dugoročni cilj ruskog svemirskog programa jest i misija slanja kozmonauta na Mars, koja bi se, prema Perminovljevim riječima, trebala izvesti prije 2035. godine.

Roskosmos također planira postaviti vlastitu orbitalnu postaju nakon što 2015. godine današnja Međunarodna svemirska postaja (ISS) prestane s radom. U njoj bi se, između ostalog, sastavljali svemirski brodovi i sonde za dugotrajna putovanja prema drugim planetima Sunčevog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perminov je također danas potvrdio kako je Roskosmos sklopio ugovor s "vrlo važnom osobom" iz svijeta ruske politike i ekonomije, temeljem koje će ona postati prvi ruski svemirski turist. Izlet, koji se danas plaća 30 milijuna dolara, je zakazan za 2009. godinu.

Ruska najava o slanju kozmonauta na Mjesec dolazi 38 godina otkako su se na površinu Zemljinog satelita iskrcali američki astronauti, pretekavši Sovjetski Savez u znamenitoj svemirskoj utrci 1950-ih i 1960-ih.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara