Rusija ne šalje brodove u Perzijski zaljev

RUSKI ratni brodovi neće isploviti prema Perzijskom zaljevu da nadgledaju američko gomilanje snaga za mogući rat protiv Iraka, objavila je u srijedu ruska mornarica.

´Cijela naša flota izvodi vježbe u skladu s planom i nema apsolutno nikakve veze s Perzijskim zaljevom´, rekao je mornarički glasnogovornik Igor Digalo.

Medijski su objavili da će dva broda iz ruske Pacifičke flote isploviti iz Vladivostoka u Zaljev da ´osiguraju ruske nacionalne interese´.

Sjedinjene Države nagomilale su brojne snage u regiji i spremaju se za mogući rat s Irakom jer ga Washington optužuje za razvijanje oružja za masovno uništavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Interfax prenosi riječi ruskoga ministra obrane Sergeja Ivanova koji je rekao da ne postoji plan slanja brodova u Zaljev.

´U našim je planovima slanje brodova u Indijski ocean. Ali Indijski ocean nije Perzijski zaljev´, rekao je Ivanov.

Rusija je očuvala tijesne veze s Irakom još iz sovjetskoga razdoblja i protivi se jednostranu američkom napadu, dijelom i zbog toga, ističe Reuters, što bi rat naudio ruskom nastojanju da dođe do milijarda dolara iračkoga duga i što bi ugrozio unosne ugovore ruskih tvrtki u vezi s iračkom naftom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara