Rusija neće prestati slati naftu u Europu

RUSIJA neće Europi uskratiti isporuku nafte, velikodušno je potvrdio ruski ministar energetike Sergej Šmatko, te tako otklonio nagađanja kako se Rusija sprema "zavrnuti ventil" kao odgovor na sankcije koje Europa najavljuje zbog invazije na Gruziju.

"Činimo sve što je u našoj moći kako bi Družba (ključni naftovod prema Europi) nastavila s normalnim radom i osigurala dovoljno nafte za europske potrošače", odgovorio je Šmatko na navode britanskog Daily Telegrapha da je ruska vlada najmanje jednoj naftnoj kompaniji naredila da prestane opskrbljivati Europu u slučaju da se Rusiji nametnu sankcije.

Rusija zabranjuje američku perad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će nafta i dalje slobodno teći, američka perad u Rusiju više ne može. Od ponedjeljka na snagu će stupiti zabrana uvođenja peradi 19 američkih tvrtki koje ne mogu dokumentacijom dokazati sigurnost svojih proizvoda pa su ti proizvođači isključeni s popisa američkih tvrtki koje imaju pravo uvoziti u Rusiju, priopćila je služba veterinarske i fitosanitarne kontrole. Iste te restrikcije najavio je i Vladimir Putin u intervjuu za CNN.

Američke su tvrtke optužene da inspektorima nisu dozvolili ulaz u poduzeća koja im isporučuju perad, a uskoro bi zabranu uvoza u Rusiju moglo dobiti još 29 tvrtki iz SAD-a.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara