RUSIJA OD 1. SIJEČNJA DOPUŠTA CIVILNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

Rusima se dopušta odbijanje služenja vojnog roka zbog prigovora savjesti, nakon što je u četvrtak stupio na snagu novi zakon o "alternativnom služenju vojnog roka".

Zakon, koji je stupio na snagu nakon što je vojska njegovu primjenu otezala godina, obuhvatit će i Čečene prisiljene služiti vojni rok u ruskoj vojsci, kazali su promatratči.

Moskva je pravo prigovora savjesti na služenje vojske uvela među posljednjima u Europi.

Dužnosnici, međutim, ocjenjuju da će samo nekoliko tisuća od godišnjih 500.000 ročnika posegnuti za svojim pravom civilnog služenja vojnog roka. U velikim gradovima obveznici su često pribjegavali podmićivanju časnika, kazali su promatrači.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi mladi strahuju od gotovo dvogodišnjeg odsluženja vojnog roka u teškim uvjetima ruskih vojarni, često tisućama kilometara udaljenih od njihova doma i u teškim uvjetima sa slabom ishranom.

Nadalje, prema orgnizacijama za ljudska prava, oko 1200 ročnika umrlo je 2002. zbog "dedovščine", lošeg postupka, čak i torture starijih časnika nad ročnicima, što je završilo i velikim brojem samoubojstava.

Konačno, ročnici ne smiju biti poslani u Čečeniju, zonu sukoba, ako se tomu protive. No promatrači ističu da su, unatoč tomu, mnogi od njih bili slani u Čečeniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara