Rusija ostvaruje planove: Postaje lider na europskom tržištu nafte

Rusija ostvaruje planove: Postaje lider na europskom tržištu nafte

Tekst: I.Ka.
Foto AFP

U POSLJEDNJIH deset godina ruske naftne kompanije postale su dominantne na tržištu u distribuciji nafte kroz jugoistočnu Europu. Rusija nastavlja s agresivnim razvojem i kontrolom nad naftom i prirodnim plinovima u regiji.

Kada je ruska naftna kompanija Lukoil sagradila prvu naftnu postaju na Balkanu, 1998. godine u glavnom gradu Bugarske, neki analitičari smatraju da je to bio početak strategije nad većinom energetskih izvora u tom dijelu Europe. Jedan od pokazatelja je i kada je ruska tvrtka Surgutneftegaz kupila od austrijskog OMV-a 21 posto udjela u mađarskom MOL-u, čime je automatski stekla 47-postotni udjel u hrvatskoj Ini. Time je Rusija ostvarila svoje geostrateške ciljeve, piše Setimes.

Lukoil bio zainteresiran i za hrvatsko tržište

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominantnu poziciju u Bugarskoj ima Lukoil, koji ujedno djeluje u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Ruski utjecaj u Srbiji je prošle godine ojačao nakon što je Gazprom preuzeo Naftnu industriju u Srbiji. U BiH Rusija posjeduje Naftnu industriju u RS.

Lukoil je 2007. godine pokazao interes i za hrvatsko tržište, ali je MOL dao bolju ponudu za kupnju Tifona za koji je bio zainteresiran Lukoil, pa je tada kupio malu tvrtku Europa Mil. Sve je veći utjecaj Rusije u regiji, i to zato jer su većina zemalja u regiji postale članicama EU-a. Računajući na to da će i ostale zemlje postati članicama EU-a vrlo skoro, Rusija želi postati lider unutar europskih asocijacija, i to pogotovo na planu najvažnijeg pitanja 21. stoljeća - energije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara