Rusija: Podignut još jedan spomenik Staljinu

JOŠ jedan spomenik sovjetskom diktatoru Josefu Visarionoviču Staljinu otkriven je u nedjelju u Rusiji, uoči obilježavanja 60. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, čime su dodatno podgrijani strahovi njegove postupne rehabilitacije u zemlji.

Velika Staljinova bista oktrivena je u nedjelju u gradu Mirnjiju u Jaktutiji na ceremoniji na kojoj je bio nazočan i predsjednik te sibirske republike Vjačeslav Štirov. Mirnji se time pridružio gradovima poput Volgograda (bivšeg Staljingrada) koji su podigli spomenike Staljinu zbog njegove pobjedonosne uloge u Drugom svjetskom ratu, a unatoč masovnim represijama u zemlji koje je osobno naredio i u kojima su pobijeni milijuni ljudi.

Veliki dio ruskog stanovništva podizanje takvih spomenika smatra dobrodošlim jer Staljina i dalje doživljava kao spasitelja zemlje. "Bilo bi potpuno pogrešno i nepravedno da se Staljina i komuniste ne spominje kao organizatore pobjede u Drugom svjetskom ratu", izjavio je Jegor Ligačev, nekadašnji član sovjetskog politbiroa.

Međutim, njegov bivši kolega Aleksandar Jakovljev, član istog tijela u 80-im godinama, upozorava protiv tihe rehabilitacije Staljina. "Čak i ako govorimo samo o Drugom svjetskom ratu, mnogi su ljudi umrli samo zbog Staljinova trećerazrednog vođenja zemlje u tom razdoblju", rekao je Jakovljev.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara