Rusija podupire Srbiju u pitanju Kosova

MINISTAR vanjskih polsova Rusije Sergej Lavrov i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić na sastanku u Moskvi zaključili su da imaju zajednički stav o rješenju za status Kosova, "koje mora biti zasnovano na međunarodnom pravu ibiti rezultat pregovora Beograda i Prištine".

Lavrov je rekao da se zalaže za takav ishod pregovora o budućem statusu Kosova koji će biti prihvatljiv za obje strane, javlja B92.

Dvojica ministara vanjskih poslova, na konferenciji za novinare nakon sastanka, zajednički ocijenili da rješenje za kosovski problem može biti legitimno samo ako jedonijeto u okviru Vijeća sigurnsoti UN-a.

Lavrov je upozorio da se ne smiju postavljati nikakvi umjetni vremenski okviri za pregovore i da se mora poštovati rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti.

Srpski šef diplomacije Jeremić je rekao da Srbija izuzetno cijeni podršku koju je i do sada uživala od Ruske Federacije kada je riječ o rješavanju pitanja statusa Kosova.  Jeremić je rekao da je ovo izuzetno kritičan trenutak za Srbiju i za regiju i da je zbog toga jako važno što će danas u Moskvi biti održane konzultacije u svjetlu postojeće runde pregovora o Kosovu.

Srpski ministar je rekao da je Srbija spremna da napravi još jedan iskorak prema albanskoj strani na pregovorima u Beču; no taj korak, ne treba da dovede u pitanje suverenitet i integritet Srbije.

Pregovori završavaju 10. prosinca i unatoč naporima EU-a, SAD-a i Rusije rješenja još nema. Hashim Thaqi, čija je stranka pobjedila na kosovskim izborima održanim u subotu, najavljuje da će iza 10. prosinca proglasiti nezavisnost ne postigne li se kompromis s Beogradom.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara