Rusija: Putin dobio ustavnu većinu u parlamentu

RUSKI blok provladinih stranaka u ponedjeljak je osvojio dovoljan broj zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta Dumi koji predsjedniku Vladimiru Putinu jamči većinu za promjenu ustava bude li se on želio natjecati i za treći mandat.

Blok koji čine Ujedinjena Rusija i dvije nacionalističke stranke koje podupiru Putina uvjerljivo je pobijedio na izborima za Dumu 7. prosinca, ali je tek na prvom zasjedanju u ponedjeljak postalo jasno koliki su razmjeri Putinovog trijumfa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Već sama Ujedinjena Rusija dobila je potrebnih 300 zastupničkih mjesta u domu koji ima ukupno 450 zastupnika nakon što su joj u ponedjeljak pristupili mnogi nezavisni zastupnici. Za mijenjanje Ustava iz 1993. nužna je dvotrećinska većina.

No i ultranacionalistička Liberalna demokratska stranka Vladimira Žirinovskog i socijalističko-nacionalistička Domovina, koje će obje davati punu potporu Kremlju, osvojile su svaka po 36 zastupničkih mjesta.

Od preostalih 78 mjesta u Dumi, jedinu organiziranu oporbu nakon propasti liberalne opcije činit će ruski komunisti s 52 zastupnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara