Rusija Siriji prodaje protuavionski sustav?

RUSKE novine Nezavisimaya Gazeta na svojoj su internetskoj stranici danas objavile kako je Sirija počela dobivati prve dijelove pošiljke protuavionskih projektila i obrambenih sustava Pantsyr-S1E (SA-22 E u NATO-ovoj terminologiji).

Radi se o obrambenom sustavu koji kombinira protuavionski artiljerijski sustav oružja s projektilima zemlja-zrak. Platforma obrambenog sustava može se montirati na vozilo. Ima 12 projektila zemlja-zrak, od kojih svaki može nositi 16 kg, s dometom od 1-12 km, a topovi su kalibra 30 mm. i pucaju 700 metaka u minuti.

Gazeta svoj izvještaj bazira na natpisima u vojnom odjelu ruske novinske agencije Tass. Citira se prijašnji potpisani dogovor Rusije i Sirije, po kojemu bi Sirija od Rusije kupila 50 jedinica po ukupnoj cijeni od 900 milijuna dolara. Drugi izvori tvrde kako se radi samo o 34-36 jedinice. Po izraelskim izvorima, ruski vojni dužnosnici su pristali na dogovor samo pod uvjetom da Sirija neće prodavati ni distribuirati oružje nekoj trećoj zemlji, kao što su Iran ili Libanon.

No, još u svibnju je časopis Jane's Defense Weekly, izvijestio o tome kako je Sirija već dogovorila prijenos 10 jedinica Iranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvi izvještaji u novinama redovno izazivaju trzavice na relaciji Izrael-Rusija. Tako je Izrael ove godine već nekoliko puta optužio Ruse da su za vrijeme Drugog libanonskog rata Hezbollahu, libanonskoj političkoj stranci koju i Izrael i SAD smatraju najopasnijom terorističkom organizacijom na svijetu, dostavljali oružje koje je korišteno za probijanje oklopa izraelskih tenkova. Rusi su te tvrdnje odbacili kao "blesave glasine". Zasad nije bilo moguće dobiti potvrdu ruskih dužnosnika o prodaji oružja Siriji.

Po pisanju Nezavisimaye Gazete, sustav SA-22E (proizveden nedavno) bit će poslan Siriji čak i prije nego bude korišten u redovima ruske vojske. Osim Sirije, klijenti su i Kina, Grčka i Ujedinjeni Arapski Emirati.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara