Rusija smanjila isporuke plina Ukrajini

Rusija smanjila isporuke plina Ukrajini

DUGOTRAJNI spor oko navodnih dugovanja bio je povod da ruski državni energetski gigant Gazprom od danas smanji isporuke zemnog plina Ukrajini. Gazprom je za četvrtinu smanjio količine plina koje isporučuje ukrajinskim kupcima.

Ukrajinske su vlasti prošlog mjeseca poručile da su sva dugovanja izmirena. Gazprom je, međutim, Kijevu isporučio račun na šesto milijuna dolara za ruski plin koji su, kažu u Moskvi, Ukrajinci dobili kako bi se nadoknadili nedostaci u količini jeftinijeg plina iz središnje Azije. Vijest o smanjenju dotoka plina u Ukrajinu priopćio je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

"Od danas u deset sati prijepodne Gazprom je potrošačima u Ukrajini smanjio isporuke zemnog plina za dvadeset pet posto", izjavio je Kuprijanov .

U Gazpromu tvrde da drugog izbora nisu ni imali jer im, kako kažu Ukrajina duguje stotine milijuna dolara a uz to, od početka godine, koristi ruski plin bez prethodnog dogovora i bez naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje isporuka je uslijedilo svega par sati pošto je bivši prvi čovjek Gazproma, Dmitrij Medvjedev, pobijedio na ruskim predsjedničkim izborima.

Ovo je prvi put da je ruska kompanija pribjegla ovakvom koraku od siječnja  2006. godine kada je na kratko vrijeme zavrnula slavine Ukrajini, što su osjetili i brojni potrošači u zemljama Europske unije.

J.M.
Foto; AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara