Rusija spremna podržati i podjelu Kosova

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako će Rusija kao rješenje međunarodnopravnog statusa Kosova podržati i podjelu te pokrajine ukoliko o tome postignu dogovor kosovski Albanci i vlada u Beogradu.

Podjela Kosova na sjeverni dio, gdje većinu imaju Srbi i koji bi ostao Srbiji, i južni dio gdje većinu imaju Albanci i koji bi postao nezavisna država, je ideja koja se posljednjih mjeseci sve više spominje kao najbolji kompromis koji bi zadovoljio obje strane - kosovske Albance koji inzistiraju na potpunoj nezavisnosti i srpsku vladu koja inzistira na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

I kosovska i srpska strana načelno odbacuju mogućnost podjele. Srpska strana drži da bi zalaganje za podjelu bitno oslabila njenu pregovaračku poziciju temeljenu na strogoj primjeni međunarodnog prava i načelu nepromjenljivosti granica. Kosovska strana se, pak, uzda da će nakon 10. prosinca, kada bi pregovori trebali završiti bez rezultata, nezavisnost Kosova biti jednostrano priznata od SAD i njoj bliskih europskih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen prije nekoliko dana izrijekom naveo podjelu Kosova kao jedno od mogućih rješenja pregovora.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara