Rusija: Stanje u Sjevernoj Koreji je eksplozivno

KRIZA na korejskom poluotoku se pogoršava i "približava crvenoj crti nakon koje postaje moguća i nekontrolirana reakcija", upozorio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Losjukov.

Rusija će dakle razmotriti preventivne mjere kako bi zaštitila svoje interese u regiji, dodao je bez dodatnih pojedinosti.

"Nakon stajališta koja su zauzele SAD i Sjeverna Koreja, koja ne idu za pregovorima, kriza na korejskom poluotoku nažalost se pogoršava i približava crvenoj crti nakon koje postaje moguća i nekontrolirana reakcija", izjavio je Losjukov za agenciju Interfax.

"Primorani smo razmotriti preventivne mjere kako bismo zaštitili svoje interese i, nema smisla skrivati, svoje građane na područjima bliskim Koreji u slučaju ozbiljnijeg sukoba u regiji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegove riječi potvrđuje i posjet zračnoj bazi sjevernokoreskog predsjednika Kima Jong-ila i njegova poruka pilotima da je "siguran kako mogu poraziti neprijatelja", kako je u petak javila državna agencija KCNA.

U agencijskoj vijesti navodi se da je Kim posjetio Zrakoplovnu jedinicu 887 u četvrtak, dan nakon što su u Iraku koalicijske snage na čelu s Amerikancima srušile režim Sadama Huseina, čiju zemlju Washington smatra dijelom iste "osovine zla" u kojoj su Sjeverna Koreja i Iran, koja pokušava razviti oružje za masovno uništenje.

"Ishod rata u Iraku daje Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji odlučnost i želju za uspostavom mjera kojima će obraniti svoj teritorij od mogućeg američkog napada", citirao je radio Slobodna Azija riječi zamjenika sjevernokorejskog veleposlanika pri UN Hana Song-ryula.

Pjongjang tvrdi da će biti sljedeći američki cilj nakon završetka iračkog rata, što Washington opovrgava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara