Rusija tvrdi da su SAD dugo planirale silazak Ševardnadzea s vlasti

RUSKI ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u subotu je rekao kako Moskva smatra da su SAD možda planirale silazak gruzijskog predsjednika Eduarda Ševardnadzea s vlasti tjednima prije nego što ga je na ostavku prisilila mirna revolucija.

Ivanov, koji je posredovao pri mirnom prijenosu vlasti u Gruziji prošlog mjeseca, izrazio je uvjerenje da su posjeti američkih izaslanika, dijelom Ševardnadzeovih prijatelja iz doba kad je bio ministar vanjskih poslova SSSR-a, možda pripremili teren za odlazak dugogodišnjeg gruzijskog predsjednika.

Američki dužnosnici rekli su da su ti posjeti bili dijelom plana za osiguranje slobodnih i pravednih parlamentarnih izbora na kojima su radile nekoliko godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad postaje jasnije da je jedan od ciljeva bio uvjeriti Ševardnadzea da odstupi s položaja", izjavio je Ivanov za jedan dnevnik i dodao "Nemam informacija ili dokumenata o ciljevima tih posjeta".

"Naravno da je bilo priprema - američki veleposlanik imao je aktivnu ulogu, kako priznaje i sam Ševardnadze", citira dnevnik Ivanova.

Zapadne zemlje zabrinule su se da bi politička nestabilnost mogla ugroziti izgradnju naftovodoa i plinovoda prema Kaspijskom jezeru, a Rusija je željela zapečatiti svoj utjecaj na Gruziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara