Rusija ukinula dvije vremenske zone radi lakšeg upravljanja državom

Tekst: I.Ka.
Foto: Ilustracija

RUSIJA je u subotu ukinula dvije vremenske zone od ukupno 11. Naime, kada je u zapadnoj Europi započelo ljetno računanje vremena, Rusija je ukinula svoje dvije vremenske zone i tako ostala na 9 vremenskih zona. Kao razlog ovog ukidanja vremenskih zona navode kako bi se tom mjerom mogla uštedjeti energija, a i bolje upravljati državom, prenosi Earth Times.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio je da bi smanjenje broja vremenskih zona trebalo olakšati upravljanje najvećom zemljom svijeta, npr. sada će dužnosnici na krajnjem istoku zemlje biti dostupniji tijekom normalnog radnog vremena u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arkadi Tiškov, zamjenik ravnatelja ruskog geografskog instituta, izjavio je da će znanstvenici proučavati učinak ove mjere na uštedu energije, zaštitu okoliša, obrambena pitanja, komunikaciju i zdravlje ljudi. Tijekom 2011. ruski će znanstvenici proučiti mogućnost ukidanja još koje zone bez narušavanja zdravlja ljudi. Neki se političari zalažu za to da se u Rusiji uspostavi pet vremenskih zona, što predsjednik Medvjedev navodno podupire.

Ovom mjerom ukinuto je sat vremena razlike između Moskve i Republike Udmurtije na istoku te područja Samare na jugoistoku. Također, poravnati su satovi između sibirske regije Kemerova i Kamčatke na ruskom dalekom istoku. Ta je zona sada jedan sat bliža Moskvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara