Rusija: UN nikada nije odobrio svrgavanje iračkog vodstva

RUSIJA je u srijedu, govoreći na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku, istaknula da UN nije nikada dao zeleno svijetlo za svrgavanje iračke vlade, te da će rat protiv režima u Bagdadu potkopati globalni rat protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je podsjetio da je od 1990. godine o Iraku donešeno preko desetak rezolucija, ali da niti jedna ne odobrava upotrebu sile.

"Niti jedna od usvojenih odluka i rezolucija ne spominje pravo na upotrebu sile protiv Iraka mimo Povelje UN-a...i nasilno svrgavanje vodstva suverene države", kazao je Ivanov.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je govorio kao posljednji, rekao je da su "milijuni ljudi širom svijeta razočarani zbog očito neizbježnog rata".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je tužan dan za UN i međunarodnu zajednicu", kazao je Annan. On je upozorio Veliku Britaniju i SAD da će upravo one, prema odredbama međunarodnog zakona, morati preuzeti "glavnu odgovornost" prema zaštiti iračkih civila.

Prema međunarodnom zakonu, istaknuo je, odgovornost za zaštitu civila u ratnim zonama pada na zaraćene strane, i u svim zonama pod vojnom okupacijom pomoć civilnom stanovništvu pruža okupacijska sila.

Na otvorenoj raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o Iraku i humanitarnim posljedicama mogućeg rata sudjelovali su ministri vanjskih poslova Francuske, Sirije, Njemačke, Gvineje i Rusije, dok su izostali šefovi zemalja koje zagovaraju rat (SAD, Velika Britanija, Španjolska).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara