Rusija zaplijenila kontrolni paket dionica Jukosa

RUSKE vlasti u četvrtak su naredile zapljenu kontrolnog paketa dionica naftne tvrtke Jukosa, objavila je agencija Interfax, pozivajući se na neimenovani izvor.

Ta je tvrtka već neko vrijeme na meti istrage ruskog prevosuđa, unutar koje je u subotu uhićen i njezin glavni direktor Mihail Hodorovski.

Prema izvoru, bliskom banci Trust, zaplijenjene su dionice u vrijednosti 53 posto ukupnog kapitala Jukosa.

U zapisniku akcije zapljene navodi se kako su te dionice "u praksi vlasništvo Mihaila Hodorovskog", koji je optužen za financijske malverzacije i utaju poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pravnički tim Jukosa smatra kako je zapljena teško kršenje kaznenog zakona i ruskog Ustava", rekao je glasnogovornik tvrtke Aleksandar Šadrin.

U nastojanju da stabilizira tu skandalima potresanu tvrtku, ruski naftni gigant ponudio je u četvrtak svojim dioničarima isplatu dividende u visini dvije milijarde američkih dolara.

No, najavljena rekordno visoka dividenda izazvala je spekulacije nekih analitičara da dioničari na taj način samo žele izvući gotovinu iz tvrtke, strahujući za svoju budućnost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u Kremlj direktore najvećih ruskih i inozemnih banaka, nastojeći ih umiriti glede stanja u Jukosu, koje se najnovijim potezima vlade još zaoštrilo, pa je vrijednost dionica u četvrtak pala za još 4,5 posto, nakon što su od petka već izgubile 17 posto na cijeni.

Iako se ne zna točan broj pozvanih ni njihove funkcije, dnevnik Vedomosti je u četvrtak objavio da je na inicijativu Igora Kostikova, vođe ruskog povjerenstva za dionice, koje je i organiziralo sastanak kod Putina, sastavljen popis na kojem su predstavnici 15 velikih banaka i investicijskih kuća koje djeluju u Rusiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara