RUSIJA ZAUSTAVILA IZGRADNJU SPORNOG NASIPA

Ruski su radnici zaustavili u četvrtak gradnju nasipa u blizini teritorijalnih voda Ukrajine koja je izazvala najgoru bilateralnu krizu u posljednjih 10 godina između Moskve i Kijeva.

"Rusi su zaustavili gradnju nasipa", rekao je Sergej Podubni, visoki časnik ukrajinskih graničara.

Dužnosnici u južnoj krasnodarskoj regiji rekli su za Reuters da će radovi prestati na dva do pet dana dok ruski i ukrajinski dužnosnici budu razmatrali spor oko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, koji je skratio posjet Latinskoj Americi zbog te krize, posjetio je maleni otok Tuzlu kako bi pogledao radove na nasipu koji se proteže prema otoku s ruskog kopna nakon telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u noći sa srijede na četvrtak.

Ukrajina ustraje na tome da je Tuzla ukrajinski teritorij na temelju odluka iz komunističkog razdoblja kojima je podijeljen teritorij između Ukrajine i Rusije, tadašnjih sovjetskih republika. Ruski dužnosnici u Krasnodaru dovode u pitanje te tvrdnje.

Kučma je izjavio nakon posjeta Tuzli da je "uvjeren da ćemo moći izbjeći i da smo praktički izbjegli dramatičan razvoj događaja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara