RUSIJA: ZDRAVSTVENI PROBLEMI DJECE UZROKOVANI IZGLADNJELOŠĆU

Gotovo polovica zdravstvenih problema djece u Rusiji uzrokovano je lošom prehranom, izjavio je tamošnji zamjenik ministra zdravstva Genadij Oničšenko u razgovoru objavljenom u utorak za list "Gazeta".

"Oko 40 posto ruskih obitelji su ispod praga siromaštva i nije tajna da je mnogo djece izgladnjeno", kazao je Oničšenko.

Godišnja potrošnja mesa u Rusiji snižena je u posljednjih deset godina sa 75 kilograma po osobi na 46 kilograma, pa čak i na 17,5 kilograma u najsiromašnijim obiteljima. "Takav režim je čak i dobar za odrasle, ali je katastrofalan za djecu", rekao je Oničšenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik ministra je kritizirao i kakvoću obroka u školama. Ruski školarci dobivaju dnevno samo 2.200 kalorija umjesto 3.300, koliko je potrebno. "Samo deset posto školaraca dobrog je zdravlja kada završe školovanje", dodao je.

Više od 80 posto ruskih adolescenata razboli se prije 14. godine života, a 33 posto od toga vezano je za bolesti krvi i najčešće se radi o anemiji, dok svaki četvrti adolescent pati od probavnih problema.

(Hina) bis br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara