Ruska oklopna kolona duboko u Gruziji

Ruska oklopna kolona duboko u Gruziji

RUSKA oklopna kolona je danas popodne iz Gorija krenula prema Tbilisiju da bi se zaustavila oko 50 km zapadno od glavnog grada Gruzije.

Kolona se sastoji od nekoliko desetaka oklopnih transportera koje, prema riječima CNN-ovog dopisnika Matthewa Chancea, ne prate tenkovi. Riječ o istoj cesti na kojoj su se razbijene gruzijske snage povlačile prije dva dana. Ruski vojnici, kojih ima nekoliko stotina, su prema Chanceovim riječima "opušteni" i u "primjetno dobrom raspoloženju". Chanceu je jedan od časnika priopćio kako "Gruzijci znaju za ovu akciju".

AFP-ov dopisnik je prije toga opisao kako ruski vojnici na oklopnim transporterima prolaznicima mašu ruskim zastavama i kliču "Tbilisi! Tbilisi!".

Najnoviji podaci govore kako se ruska kolona zaustavila kako bi uspostavila "privremenu bazu" oko 20 km od Gorija.

Interfaks je citirao ruske dužnosnike koji tvrde kako ruske snage namjeravaju "evakuirati", odnosno neutralizirati napuštenu gruzijsku vojnu bazu.

Rusi ipak u Goriju

Gori, koji se nalazi u središtu Gruzije, donedavno je bio poznat tek kao rodno mjesto sovjetskog vođe Josifa Staljina. Međutim, proteklih dana je došao na naslovnice kao glavna gruzijska baza za napad na Južnu Osetiju, a potom kao meta ruskog zrakoplovstva i topništva nakon što se Rusija uključila u sukob. Gruzijske snage, a zajedno s njima i najveći dio stanovništva, se iz Gorija povukao u ponedjeljak.

Gruzija je prije nekoliko sati utvrdila da se u Goriju nalazi ruski vojni kontingent od najmanje 50 tenkova, a predsjednik Mihail Saakašvili je rekao da ruski vojnici razaraju, pljačkaju i pustoše grad. Ruske vojne vlasti su najoštrije demantirale te tvrdnje.

Zapadni novinari, koji se od jučer nalaze u gradu, su prije nekoliko sati da u njemu nema ruskih vojnika i tenkova, a od nekoliko preostalih stanovnika su čuli da se ruski tenkovi nalaze u okolici, ali da nisu ulazili u grad. U Goriju nema ni gruzijske vojske - sve što je od nje ostalo su olupine i napuštena vozila prilikom paničnog povlačenja u ponedjeljak.

Ruski blogeri, pak, tvrde da se u samom gradu nalaze postrojbe Specnaza, a da je u okolici grada 42. streljačka pukovnija.

Rusi u okupiranoj luci Poti potopili tri gruzijska ratna broda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili tvrdi kako su ruske snage okupirale luku Poti na crnomorskoj obali, uključujući glavnu bazu gruzijske ratne mornarice. Saakašvili tvrdi kako su tri zaplijenjena broda odvedena na pučinu i potopljena.

Ruske vlasti su, inače, jučer opovrgle tvrdnje o tome da njihove snage kontroliraju Poti.

Rusija objavila podatke o vlastitim gubicima

General Anatolij Nogovicin, zamjenik načelnika glavnog stožera ruskih oružanih snaga, na jutrošnjoj je tiskovnoj konferenciji objavio preliminarne podatke o ruskim gubicima tijekom akcije "nametanja mira" u Južnoj Osetiji.

Prema tim podacima, ubijeno je 74, a ranjen 171 ruski vojnik, dok se njih 19 vode kao nestali.

Ruska vlada je objavila kako će njene vojne snage napustiti teritorij Južne Osetije i Abhazije, ali tek kada se gruzijska vojska "razoruža", odnosno povuče u mirnodopske vojarne. Ruske vlasti tvrde da će ruske "mirovne snage", koje se na teritoriju Južne Osetije i Abhazije nalaze temeljem mirovnih sporazuma iz 1990-ih, ostati, ali da to neće biti dozvoljeno gruzijskim "mirovnjacima" koje optužuju za sudjelovanje u napadu na Chinvali.

Ruske vlasti također tvrde da se veliki broj gruzijskih vojnika i policajaca predao u klancu Kodori koji se nalazi u Abhaziji, te da je kod gruzijskih časnika pronađena karta koja ukazuje na plan za zauzimanje te odmetnute pokrajine na zapadu Gruzije.

U Južnoj Osetiji zarobljeno 200 gruzijskih vojnika

Agencija Interfaks, pozivajući se na izvore južnoosetijske separatističke vlade, navodi kako je za vrijeme borbi u toj odmetnutoj gruzijskoj pokrajini zarobljeno oko 200 pripadnika gruzijske vojske.

Ruski mediji također izvještavaju kako su u Južnu Osetiju došli predstavnici ruskog tužiteljstva kako bi počeli skupljati dokaze o navodnim ratnim zločinima koje su počinile gruzijske snage. To se prije svega odnosi na gađanje civilnih ciljeva, masovna ubojstva civila te mučke likvidacije pripadnika ruskih mirovnih snaga. Na temelju njih će se podignuti optužnice za ratne zločine protiv gruzijskih vojnih i civilnih dužnosnike.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara