Ruska Pravda: Zagreb se više ne srami svoje braće u BiH, uskoro će zatražiti odcjepljenje

Ruska Pravda: Zagreb se više ne srami svoje braće u BiH, uskoro će zatražiti odcjepljenje

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

NAKON što je jučer Washington Times prognozirao skori rat na Balkanu zbog "hrvatskog pitanja", danas  prognozu pogoršanja situacije na Balkanu donosi  ruska Pravda. Dok je za Kuhnera ključna presuda generalu Anti Gotovini, za Ruse je "okidač" neriješeni status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Sve se svodi na odlazak Hrvata iz BiH

"Situacija u Bosni i Hercegovini mogla bi se ozbiljno pogoršati u budućnosti. Predstavnici hrvatske zajednice izuzetno su nezadovoljni sa svojom situacijom te zahtijevaju razdvajanje hrvatskog naroda od bošnjačko-hrvatske Federacije Bosne i Hercegovine", navodi ruska Pravda donoseći povijest nedavnih političkih previranja u Bosni i Hercegovini.

Navodeći izjave hrvatskih predstavnika vlasti u podužem tekstu se zaključuje kako sve vodi prema razdvajanju Hrvata od Bosne i Hercegovine. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izričito navodi, napominje se u tekstu, da Zagreb nije bio zadovoljan s položajem Hrvata u BiH.

Hrvati imaju pravo žaliti se zbog Daytona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bosna i Hercegovina treba neke promjene, prije svega u smislu jednakopravnosti svih naroda", rekao je Josipović, podsjeća se u tekstu što Ruse navodi na zaključak da i ta izjava s Pantovčaka također upućuje na razdvajanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Imaju li Hrvati u BiH razloga žaliti se zbog svoje sudbine? Čini se da imaju. Hrvati u BiH nisu dobili ono što su htjeli. Prema sporazumu iz Daytona koji je potpisan 1995. godine oni su bili dužni živjeti zajedno s Bošnjacima u jednoj zemlji i bilo im je uskraćeno pravo da se pridruže Hrvatskoj", navodi Pravda dodajući kako Srbi ipak imaju određenu autonomiju, misleći na Republiku Srpsku. 

Hrvatsko-bošnjački brak iz prisile

Tekst navodi i primjer podijeljenog Mostara, a navodi se kao zaključak da je prisilni brak Bošnjaka i Hrvata zapravo želja Zapada koji po svaku cijenu želi sačuvati jedinstvo Bosne i Hercegovine.

Elena Guskova, povjesničarka i svjedokinja Haškog suda te voditeljica Centra za proučavanje suvremene balkanske krize Instituta za slavistiku, tvrdi kako je samo pitanje vremena kada će Hrvati u BiH i formalno postaviti svoje pitanje rastanka s BiH te pridruživanja Hrvatskoj.

"Godine prolaze, a Republika Srpska sve je jača što se ne može reći za Federaciju BiH. U Hrvatskoj se također mijenja situacija te su sve manje pritisnuti od strane Zapada što se tiče BiH. Zagreb se više ne srami podrške svojoj braći u BiH", kaže Guskova dodajući kako Hrvati do sada nisu službeno "potegli" pitanje autonomije, no to bi se moglo promijeniti u budućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara