RUSKA RAKETA S GORIVOM I HRANOM ZA SVEMIRSKU POSTAJU

Ruska teretna svemirska letjelica Progres lansirana je u nedjelju iz svemirskog centra Baikonur u Kazahstanu sa zalihama namijenjenima dvojici astronauta koji se nalaze u Međunarodnoj svemirskoj postaji u orbiti oko Zemlje.

"Lansiranje je proteklo uspješno", objavio je glasnogovornik misije.

Budućnost Međunarodne svemirske postaje postala je upitna nakon nesreće američke letjelice Columbia u veljači ove godine, zbog koje su do daljnjeg prekinuti letovi svih američkih svemirskih letjelica. Nakon te nesreće otežana je opskrba svemirske postaje gorivom, zalihama i znanstvenom opremom.

Ruska teretna letjelica Progress i letjelica Soyuz jedine su preostale veze s postajom koja vrijedi 95 milijardi dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teretna letjelica, u kojoj se nalazi 2.400 kg zalihe, od čega 340 litara vode, treba se spojiti s orbitalnom postajom u srijedu.

Astronautima Edwardu Luu i Yuriju Malenchenku, koji su u postaji od travnja, u letjelici će stići i duhovna hrana - glazba i snimljeni zvukovi zemlje, uključujući i zvuk kiše.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara