Ruska znanstvenica: Katastrofa u Fukushimi je mnogo gora od one u Černobilu

Foto: AFP

RUSKA znanstvenica Natalia Mironova upozorava kako je nuklearna katastrofa u Fukushimi "mnogo veća od od one u Černobilu" te bi moglo dovesti do toga da će se morati mijenjati međunarodna ljestvica snage nuklearnih katastrofa.

"Černobil je predstavljao eksploziju prljave bombe. Sljedeća prljava bomba je Fukushima i stajat će mnogo više u ekonomskom i ljudskom smislu", tvrdi Mironova. Mironova je inženjer termodinamike te je postala vodeći ruski antinuklearni aktivist nakon černobilske katastrofe 1986. godine.

"Černobil je imao samo jedan reaktor"

"Fukushima je mnogo veća od Černobila", upozorava Mironova. "Černobil je dobio razinu 7, a imao je samo jedan reaktor te je kriza trajala dva tjedna. U nuklearki kriza traje već tri tjedna, a imamo četiri reaktora za koja znamo da su u kritičnom stanju", kazala je znanstvenica.

Izvor curenja radioaktivnosti iz nuklearke Fukushima Daiichi u Tihi ocean je danas napokon otkriven. Japanski službenici zaduženi za nuklearnu sigurnost danas su potvrdili da voda s visokom razinom radioaktivnosti istječe iz oštećene nuklearke, izvještava CNN.

"Pukotina u betonskom spremniku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je uočeno da voda istječe iz novootkrivene pukotine u betonskom spremniku kod reaktora 2", rekao je glasnogovornik Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost Hidehiko Nishiyama.

Voda iz dva metra dubokog betonskog spremnika istječe kroz pukotinu dugačku 20 centimetara. Međutim, službenik Tokyo Electric Power Companyja (TEPCO) novinarima nije mogao objasniti kako je radioaktivna voda uopće došla do spremnika koji inače služi za skupljanje tekućine.

Mjerenja u zraku iznad toga mjesta pokazuju da je razina radioaktivnosti 1.000 milisiverta po satu, odnosno 330 puta veća od doze kojoj je prosječni stanovnik industrijski razvijene zemlje izložen u jednoj godini. Ipak, stručnjaci tvrde da se ta radioaktivnost raspršuje golemim oceanom te da ni znatno veća razina radioaktivnosti ne bi imala većeg utjecaja na ocean. TEPCO namjerava spremnik zaliti betonom kako bi se spriječilo daljnje istjecanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara