Ruske snage počele predavati teritorij Gruzijcima

RUSKE vojne snage koje su proteklih dana zauzele teritorij oko gruzijskog grada Gorija, počele su s povlačenjem i predajom kontrole gruzijskim snagama, javlja BBC.

Povlačenje potvrđuje rusku obvezu u pogledu mirovnog sporazuma kojim je okončana petodnevna ruska vojna intervencija u Gruziji odnosno Južnoj Osetiji.

Unatoč povlačenju ruske vojne snage najavljuju pojačanu nazočnost u regiji gdje će osiguravati povlačenje oružja i oruđa te neeksplodiranih artiljerijskih naboja.

Gori je postao glavnom metom ruskih snaga nakon što su gruzijske snage iz tog grada pokrenule napad na pobunjeničke položaje u Južnoj Osetiji. Ruske snage su zatim krenule na gruzijske uzrokujući brzo povlačenje gruzijske vojske i civila iz Gorija.

Grad se nekoliko puta našao na udaru ruskih zračnih snaga, a prema nekim izvješćima grad je napadan i nakon što je ruski predsjednik Medvjedev u utorak najavio završetak intervencije u Gruziji.

Jučer su uočene kolone ruskih tenkova i oklopnih vozila nedaleko Gorija zbog čega se vjeruje da se ruska vojska neće brzo povući iz Gruzije, unatoč mirovnom sporazumu postignutom uz posredovanje Europske unije.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je Kremlj na mogućnost izolacije Rusije od međunarodne zajednice ukoliko nastavi s vojnim aktivnostima u Gruziji te je Moskvu pozvala na poštivanje obveza preuzetih mirovnim sporazumom.

Ruske snage su svoju nazočnost u Goriju objasnile time što su se iz tog grada povukle lokalne vlasti, pa je bilo nužno "uspostaviti red i zakon", odnosno "pružiti humanitarnu pomoć preostalim stanovnicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Južnoj Osetiji "ustrijeljena dva pljačkaša"

Boris Čočijev, zamjenik premijera Južne Osetije, izjavio kako su u toj odmetnutoj gruzijskoj pokrajini i nepriznatoj samoproglašenoj državi, ustrijeljena dva "pljačkaša". Čočijev je rekao kako će vlasti Južne Osetije postupati na isti način sa svakom osobom koja bude uhvaćena tijekom pljačke.

Time su djelomično potvrđeni navodi gruzijskih vlasti, ali i nekih zapadnih medija, kako se u naseljima koja su tijekom sukoba bili prisiljeni napustiti gruzijski civili vrši pljačka od strane južnoosetijske paravojske i ruskih neregularnih postrojbi.

Pentagon opovrgavao Saakašvilijeve navode o američkom preuzimanju gruzijskih luka i aerodroma

Predstavnici američkog Ministarstva obrane su, pak, tijekom noći opovrgnuli tvrdnje gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija kako će američke vojne snage preuzeti nadzor nad ključnim gruzijskim lukama i aerodroma.

Američki predsjednik George W. Bush je jučer u Gruziju poslao brodove i zrakoplove s humanitarnom pomoći. Prvi zrakoplov je već sletio na aerodrom u Tbilisiju.

Saakašvili je, inače, jučer u intervjuu za zapadne medije objavio kako su na ruskim neeksplodiranim bombama i granatama ispisane poruke "Ovo je za Ameriku" i "Ovo je za Busha".

R.I. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara