Ruske vlasti uhitile desetoricu zbog ubojstva Ane Politkovskaje

Ruske vlasti uhitile desetoricu zbog ubojstva Ane Politkovskaje

RUSKI mediji javljaju kako je vrhovni tužitelj Jurij Čajka jutros izvijestio predsjednika Vladimira Putina kako su desetorica ljudi uhićeni zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u ubojstvu istraživačke novinarke Ane Politkovskaje.

Politkovskaja je bila poznata kao jedna od najoštrijih Putinovih kritičarki, a mnogi krugovi na Zapadu upravo ruskog predsjednika drže neposredno ili posredno odgovornim za njenu smrt, odnosno tumače je kao dokaz da je Rusija postala totalitarna država u kojoj se protivnici režima podvrgavaju fizičkim likvidacijama.

Politkovskaja je likvidirana na ulazu u svoj stan u Moskvi u listopadu 2006. godine. Aleksandar Litvinjenko, bivši obavještajac koji je postao vodeći ruski disident, tada je izjavio kako je razlog to što je Politkovskaja došla u posjed dokumenata koji teško kompromitiraju Putina. Ubrzo nakon toga sam je Litvinjenko u Londonu preminuo od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj Rusiji se, pak, istraga uglavnom fokusirala na pripadnike ruskih i čečenskih sigurnosnih službi koje je Politkovskaja optuživala za kršenje ljudskih prava i povezanost s organiziranim kriminalom.

Čajka je danas novinarima izjavio da je istraga zabilježila "značajan napredak", te da je motiv ubojstva bio povezana s "profesionalnim aktivnostima" nesretne novinarke.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara