Ruski agenti ubili američkog milijardera?

AMERIČKI milijarder i medijski magnat ruskog porijekla Leonid Rožeckin nestao je prije tjedan dana iz svog milijun funti vrijednog doma u Rigi, te je pokrenuta potraga.

Rožeckin je žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, a smatra se kako je njegov nestanak povezan s ubojstvom bivšeg KGB-ovog špijuna Aleksandra Litvinjenka. Latvijske vlasti izrazile su bojazan da je Rožeckin, jedan od osnivača i većinski vlasnik britanskog lista City AM, ubijen.

Latvijska je policija zatražila pomoć Scotland Yarda u istrazi ubojstva ruskog špijuna Litvinjenka koji je otrovan radioaktivnim polonijem-210 u studenom 2006. u Londonu, čime su otkrivene neke okolnosti koje sugeriraju da je 41-godišnji Rožeckin postao žrtvom političkog atentata.

Tragovi krvi u kući i automobilu

Glasnogovornik latvijske policije kazao je kako je milijarder nestao u "vrlo zabrinjavajućim okolnostima", a u njegovom su domu pronađeni tragovi krvi. Također, prozori su bili razbijeni, a pokućstvo razbacano. Dodatni tragovi krvi kasnije su pronađeni u njegovom automobilu.

Latvijske vlasti smatraju kako je moguće da su FSB-ovi agenti, koji su djelovali u Londonu, nakon povratka u Rusiju došli u Latviju izvršiti ovu misiju.

"Ruski agenti su slobodno djelovali na ulicama Londona, zbog čega smo zatražili pomoć britanske policije. Ako su agenti ušli u Latviju i na neki način prišli nestaloj osobi, na nama je da otkrijemo što se točno dogodilo. Potrebne su nam sve informacije do kojih možemo doći, zbog čega smo i stupili u kontakt sa stranom policijom", kazao je glasnogovornik latvijske policije, javlja Daily Mail.

Posljednji put viđen pred gay klubom

Rožeckin je posljednji put viđen u Londonu, nekoliko dana prije nego je nestao u nedjelju ujutro kad se privatnim avionom zaputio u Latviju. Vjeruje se kako je nekoliko muškaraca došlo u njegovu kuću u jutarnjim satima. Rožeckinov automobil viđen je kako napušta vilu, te je kasnije pronađen napušten u predgrađu Rige. Njegov je privati avion također nestao na 48 sati prije nego je sletio u Zurich bez ijednog putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć prije nego je nestao, Rožeckin je viđen u taksiju s dva muškarca. Taksist ih je iskrcao ispred gay kluba XXL u centru grada, a milijarder je nestao uskoro nakon posjete klubu.

"Dok god nema tijela, ne možemo dokazati ubojstvo, ali postoje indicije koje na njega upućuju", kazao je latvijski ministar unutarnjih poslova.

Vjeruje se kako je njegov nestanak povezan sa zategnutim odnosima između Britanije, Rusije i Latvije, koji su započeli nakon Litvinjenkovog ubojstva. Moskva je, naime, optužila britansku tajnu službu MI6 za stvaranje špijunskog skandala u Latviji, nakon što su tri ruska diplomata poslana kući jer su navodno pokušali kupiti tajne NATO-ve dokumente. Rusija tvrdi da su Britanci to učinili kako bi zataškali činjenicu da je šef latvijske špijunske sčužbe umirovljeni general britanske vojske.

Moskva izdala nalog za Rozhetskinovim uhićenjem

Odnosi su se dodatno zaoštrili nakon što je Scotlad Yard neuspješno pokušao iz Moskve ishoditi izručenje Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za Litvinjenkovu smrt.

Rozhetskin je rođen u Sankt Peterburgu, no 1980-ih se preselio u SAD i stekao američko državljanstvo. Bogatstvo je stekao za vrijeme privatizacije ruskih telekomunikacijskih firmi, a vlasnik je i filmske kompanije L+E Productions u Los Angelesu, zajedno s Ericom Eisnerom, jednim od najbogatijih ljudi u Hollywoodu.

Rožeckin je već dugo poznat kao žestok kritičar Putinovog režima. 2006. godine ruski su ga tužitelji prozvali zbog navodne pronevjere 20 milijuna funti, a sud u Zurichu je odlučio kako je Rožeckin zloporabio svoje ovlasti prilikom prodaje udjela u kompaniji IPOC. No, milijarder je porekao optužbe, nakon čega je Moskva izdala nalog za njegovi uhićenjem.

P.V.
Foto: Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara