Ruski diplomat: Invaziju na Libiju mogle bi izvesti SAD i Velika Britanija, a ne NATO

Foto: AFP

RUSKI izaslanik u NATO savezu Dmitrij Rogozin tvrdi kako NATO nema namjeru intervenirati u libijskim sukobima.

"Do danas, NATO savez nije donio odluku o intervenciji u Libiji", kazao je Rogozin, piše RT. "Neke europske zemlje iz saveza su kategorički protiv bilo kakve vojne akcije bez suglasnosti UN-ovog Vijeća sigurnosti", dodao je Rogozin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruski diplomat kaže da bi invaziju mogle izvesti SAD i Velika Britanija, dok se trenutno u stožeru NATO-a raspravlja samo o uvođenju zone zabrane leta na libijskom teritoriju. Napominje da se bi samostalna akcija SAD-a i Velike Britanije smatrala kršenjem međunarodnog prava i miješanje u unutarnju politiku druge države.

Kršenje međunarodnog prava

"Ako SAD i Velika Britanija odluče intervenirati, to će biti snažno kršenje međunarodnog prava", rekao je Rogozin i dodao da to može sankcionirati samo UN. Spekulacije o vojnoj akciji UN-a u Libiji su se proširile kako je američka vojska počela strateški razmještati svoju Šestu flotu na Mediteranu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila da su "sve opcije na stolu", dok britanski premijer David Cameron nije mogao isključiti korištenje vojnih snaga u Libiji te da postoji mogućnost dostavljanja oružja opozicijskim snagama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara