Ruski gospodarstvenici u Zagrebu

ČETRDESETAK predstavnika ruskih tvrtki i banaka iz Centralnog federalnog okruga (CFO) Ruske federacije čije je sjedište u Moskvi danas su stigli u Zagreb na Gospodarski forum na kojem će 24. i 25. studenoga razgovarati o suradnji s malim poduzetnicima iz Zagreba i Hrvatske.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je naglasila da je Gospodarski forum plod uspješne suradnje gradova Zagreba i Moskve koja će se, kako je naglasila, proširiti i na CFO Ruske federacije i na cijelu Hrvatsku na gospodarskom, ali i na kulturnom planu.

Opunomoćeni predstavnik predsjednika Ruske federacije za CFO Georgij S. Poltavčenko je naglasio da Centralni federalni okrug s Moskvom i još 17 gradova i ukupno 37 milijuna stanovnika čini jednu trećinu ukupnog ruskog gospodarstva.

Naglasio je da, uz drvnu i metaloprerađivačku industriju i proizvodnju građevnog materijala, najveći rast bilježi prehrambena industrija što je, rekao je, velika prilika za hrvatska ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjetnik hrvatskog predsjednika Dubravko Radošević je naveo da dobre političke odnose Hrvatska i Rusija moraju pretvoriti u još bolje gospodarske odnose za što, rekao je, postoje svi pravni okviri.

Radošević smatra da su tržišta EU i Rusije za Hrvatsku prioriteti i da u robnoj razmjeni mora smanjiti svoj deficit. Uvoz Hrvatske iz Ruske federacije je 700 milijuna dolara (90 posto uvoza čine nafta i plin), a izvoz 70 milijuna.

Gradonačelnik Moskve Jurij M. Lužkov je napomenuo da Grad Moskva od 1987. snažno podupire razvoj malog poduzetništva u koje je danas uključeno 230.000 tvrtki i dva milijuna Moskovljana.

Rekao je da očekuje ponude za suradnju od hrvatskih farmaceutskih tvrtki, a da su oni zainteresirani za izgradnju hotela i lječilišta u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević je pozvao male i srednje hrvatske poduzetnike da zajedno nastupe na ruskom tržištu. To će, smatra, Hrvatskoj pomoći i da bude respektabilni partner pri ulasku u Europsku uniju.

Popodne će ruski gospodarstvenici posjetiti Generalturist, TŽV Gredelj i distributivni centar Agrokora na Žitnjaku, dok će se sutra, nakon hrvatske i ruske prezentacije, održati bilateralni razgovori gospodarstvenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara