Ruski izaslanik u Kini razgovarao o Sjevernoj Koreji

SJEDINJENE DRŽAVE i Sjeverna Koreja moraju bilateralnim pregovorima riješiti sukob, rekao je u petak zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Aleksandar Losjukov na razgovorima s kineskim dužnosnicima o međunarodnome sukobu u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

Losjukov je počeo razgovore u kineskom ministarstvu vanjskih poslova u petak ujutro, objavili su ruski izvori, a u subotu će se sastati sa zamjenikom kineskoga ministra vanjskih poslova Yangom Wenchangom, a onda putuje u Pjongjang.

Iako je bilateralni dijalog nužan, druge zemlje igraju važnu ulogu u traženju najbolje metode za omogućivanje tih razgovora, rekao prenosi riječi Aleksandra Losjukova ruska agencija Itar-Tass.

Njegov posjet Pekingu i Pjongjangu dio je ruskih napora da se nađe diplomatsko rješenje za trenutačnu situaciju.

U četvrtak je američki posebni izaslanik James Kelly nakon sličnih razgovora otputovao iz Pekinga. Prema njegoivm riječima, traženje za mirnim rješenjem sukoba oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa mogao bi biti ´veoma spor proces´.

Cijela međunarodna zajednica, i Kina i Južna Koreja, i Rusija i SAD, svi žele da na korejskom poluotoku ne bude nuklearnoga oružja, rekao je Kelly.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Uvjeren sam da je to stanje moguće mirno riješiti, ali da bi se to psotiglo, treba dobro raditi´, rekao je Losjukov novinarima na pekinškom aerodromu.

´Zato je nužno da sve strane upotrijebe sve snage radi unapređivanja dijaloga između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Napetost između Sjeverne Koreje i SAD-a eskalirala je od listopada kad je Koreja priznala da ima program obogaćivanja urana za nuklearno oružje.

Kriza se intenzivirala kad je u prosincu Sjeverna Koreja ponovno pokrenula rad svoje nuklearke koja je bila pod UN-ovim nadzorom, a prošli se tjedan povukla i iz Sporazuma o neširenju nuklearnoga naoružanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara