Ruski komunisti strahuju zbog uklonjenog Lenjina

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

RUSKI komunisti prosvjedovali su protiv micanja Lenjinova kipa u Sankt Peterburgu tvrdeći da je maknut u "ropotarnicu povijesti". Spomenik je "nestao" iz centra grada bez ikakve najave, rasprave te suprotno volji građana. "Lenjinov kip maknut je u povijesnu ropotarnicu nekoliko dana nakon što smo kanili organizirati noćne ophodnje kako bi spriječili takvu operaciju", navode komunisti iznoseći strah da kip njihova idola neće biti  vraćen.

Crni dan za Rusiju

Prosvjednici su taj čin micanja Lenjinove statue nazvali "crnim danom za Rusiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u travnju ove godine Lenjinova statua oštećena je u eksploziji te nitko nije odgovarao za tu kriminalnu radnju. Lokalne vlasti odlučile su restaurirati statuu i procjenjuje se kako će troškovi restauriranja iznositi oko 184 tisuće eura, prenose ruski mediji.

Kip namjeravaju popraviti i vratiti na pijedestal na kojem se nalazio. "Dan ponovnog vraćanja statue planiraju za 22. travnja sljedeće godine, na Lenjinov rođendan", potvrdila je gradonačelnica Sankt Peterburga Valentina Matvijenko, opovrgavajući navode članova komunističke stranke da Lenjin nikada neće biti vraćen. Valentina Matvijenko je obećala vođi komunističke stanke Gennadiju Zjuganovom da će restaurirana brončana statua biti vraćena na svoje mjesto. 

Lenjinovo tijelo počiva u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara