Ruski predsjednik razmatra odgovor na gruzijsku ofenzivu

Ruski predsjednik razmatra odgovor na gruzijsku ofenzivu

RUSKI PREDSJEDNIK Dmitrij Medvjedev je za nekoliko sati sazvao sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti sa ciljem da se razmotri odgovor na rat u Južnoj Osetiji.

Gruzijske vojne i policijske snage su danas započele žestoku ofenzivu na tu odmetnutu pokrajinu čija proruska, ali međunarodno nepriznata, vlada traži nezavisnost. Gruzijski izvori tvrde da je veći dio teritorija "oslobođen", a da je glavni grad Chinvali pred padom.

"Vijeće nacionalne sigurnosti će razmotriti situaciju i predložiti adekvatne mjere", rekla je predsjednikova glasnogovornica Natalija Timakova.

Nekoliko utjecajnih zastupnika Dume je od Kremlja zatražilo da smjesta pokrene vojnu akciju protiv Gruzije kako bi se zaštitili ruski državljani, koji, inače, čine 90 posto stanovništva Južne Osetije.

Putin: Gruzijski postupak "žalostan", a slijede "uzvratne aktivnosti"

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da su i vodstvo Kine i predsjednik SAD George W. Bush protiv rata u Južnoj Osetiji.

"Razgovarao sam o tome s kineskim partnerima i predsjednikom SAD i svi praktično u isti glas govore: rat nije nikome potreban", rekao je Putin u Pekingu nakon susreta s kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevom, prenosi Itar-Tass.

Premijer Putin, koji se u Kini nalazi na otvaranju 29. Olimpijskih igara, izrazio je nadu da će "taj poziv čuti i u drugim zemljama". Izrazio je posebno žaljenje što je gruzijsko rukovodstvo započelo "agresivna djelovanja" na dan početka Igara - iako je od antičkih vremena poznat princip da "oružje šuti" tijekom Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski premijer je potvrdio medijske navode kako ima "ubijenih i ranjenih, između ostalog i među ruskim mirovnjacima".

"To je veoma žalosno i veoma zabrinjavajuće i, naravno, izazvat će uzvratne aktivnosti", rekao je Putin. Ruski premijer se, istovremeno, založio da zemlje Zajednice Neovisnih Država, uz čiji mandat su uvedene mirovne snage u Južnu Osetiju poslije rata s Gruzijom 1992. godine, poduzmu sve radi prekida borbenih djelovanja.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara