RUŽINSKI: UKINUĆEM VELEUČILIŠTA VLADA PREKRŠILA USTAV

Demokratski centar (DC) i Hrvatska socijalnoliberalna stranka (HSLS) danas su ocijenili kako je ukinuće Veleučilišta u Splitu "sramotan udarac na akademske slobode u Hrvatskoj" koji će naposljetku ugroziti i splitsko Sveučilište. L

Glavni tajnik DC-a Nikola Ružniski rekao je na konferenciji za novinare da je uredbom o ukinuću splitskoga Veleučilišta Vlada prekršila Ustav i zakone među, kojima i Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i time povrijedila akademske slobode i samoupravu, pa i ljudska prava.

Ružinski je ocijenio da su se studenti legalno upisali na studij splitskog Veleučilišta i da ga pod jednakim uvjetima imaju pravo i završiti. Vlada je to, kako je rekao, ugrozila, ali i dovela u pitanje legitimnost nastave na splitskom Sveučilištu jer je u sustav od oko 8000 studenata uvela gotovo dvostruko više veleučilištaraca. Tako je ugrozila oko 25 posto hrvatskih studenata, naveo je.

Ružinski je napomenuo da je bilo napravilnosti u radu Veleučilišta u Splitu "jer su se ondje koristili zakonskim nedorečenostima i previše su se razmahali", ali i dodao da to ne opravdava Vladu jer za utvrđivanje kvalitete studija postoji procedura i nadzor.

"Nisu znali što učiniti s Veleučilištem i ukinuli su ga da smijene rektora koji se nije držao pravila igre", ocijenio je Ružinski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

DC i HSLS zahtijevaju ukidanje te Vladine uredbe i procjenu mogućnosti nastavka rada te napominju da je jedino rješenje nastavak studija s istim programima i profesorima na Veleučilištu u sastavu Sveučilišta. Po njihovoj procjeni Vlada će za to morati osigurati 50 milijuna kuna.

Negativnim su ocijenili što se Vlada za uredbu odlučila nakon raspuštanja Hrvatskog sabora pa se o tome ne može raspravljati u parlamentu.

Međunarodni tajnik DC-a Radovan Fuchs je ocijenio da Vladina uredba podsjeća na negdašnje spajanje poduzeća kad su se loša pripajala dobrima, pa su naposljetku i dobra propala. Ocijenio je da će to imati i međunarodni odjek jer se u državama koje drže do školstva to čini tako da škole, ako je nastava manjkava, izgube povjerenje javnosti.

Zajedničkoj konferenciji za novinare DC-HSLS zbog zdravstevnih razloga nije nazočio predstavnik HSLS-a Želimir Janjić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara