RyanAir od sljedeće godine dopušta korištenje mobitela tijekom letova

IRSKA "low budget" letačka kompanija "Ryanair" sklopila je ugovor sa telekomunikacijskom tvrtkom OnAir kako bi putnicima u svim svojim avionima Boeing 737 omogućila telefoniranje. Za razliku od od drugih avio-kompanija, koje ne dopuštaju telefonske razgovore, RyanAir se odlučio na ovaj korak jer će im to omogućiti "smanjenje troškova".

Uredbe o zračnom prometu u EU brane uporabu mobilnih telefona tijekom leta zbog opasnosti da ometaju rad navigacijskih instrumenata zarkoplova. OnAir vjeruje da njihov novi sistem prevladava te poteškoće.

Preko njihovog sistema mobilni operateri će putnicima koji budu telefonirali naplaćivati po međunarodnim roaming tarifama, a RyanAir će primati proviziju na temelju ostvarene zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale zrakoplovne kompanije su zabrinute da bi, ako i one dozovole telefoniranje tijekom leta, navike mnogih ljudi da glasno pričaju, ili čak da se deru, ometati druge putnike.

Glasnogovornik British Airwaysa je to slikovito objasnio: "Mi ćemo se rukovoditi povratnim informacijama naših klijenta: ako pitate nekog tko business klasom leti u Bruxelles, on će sigurno pozdraviti mogućnost da telefonski provjeri važi li dogovor sa onim tko ga očekuje tamo, ali ako postavite isto pitanje toj osobi ako putuje 12-satnim letom u Hong Kong, vjerojatno će vam odgovoriti dijametralno suprotno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara