Ryanair odbacuje optužbe za utaju poreza

IRSKI niskobudžetni zračni prijevoznik Ryanair odbacuje medijska izvješća da bi se mogao naći pod istragom Europske unije zbog navodne utaje poreza i naplaćivanja prevelikih ili nepostojećih aerodromskih pristojbi.

Prema pisanju The Daily Telegrapha od ponedjeljka, Ryanair se "optužuje da sustavno uvećava aerodromske pristojbe koje se dodaju cijenama karata", primjerice u zračnim lukama Dublina, Trevisa, na bruxelleskom Charleroi, u Rimu, Pisi i Algheru na Sardiniji, što bi moglo predstavljati kršenje europskih propisa.

Slučaj je nedavno razotkrila njemačka televizija PlusMinus i potaknuta njezinim izvješćem austrijska zastupnica u Odboru za promet Europskog parlamenta Eva Lichtenberger najavila je da će tražiti istragu Europske komisije.

"To je vrlo ozbiljno", kazala je. "Javnost ne zna pravu cijenu aerodromskih pristojbi, što je po mojem mišljenju kršenje europskih propisa o zaštiti potrošača".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ryanair međutim tvrdi da se izvješće Telegrapha temelji na "netočnim navodima" PlusMinusa i ističe da nijednom svom putniku nikada nije naplatio preveliku cijenu.

"Prije nego putnici potvrde i plate rezervaciju za naš let, dobivaju prikaz ukupne cijene uključujući poreze, aerodromske pristojbe i ostale takse na što moraju dati svoj pristanak", kaže se u njihovu priopćenju. "Svaki putnik pristaje na te svote tijekom rezervacije."

Ryanair je s 301 linijom u 22 europske zemlje najveći niskotarifni zračni prijevoznik u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara