S Bushem u Hrvatsku dolazi i Laura, a gostit će se nacionalnom kuhinjom i domaćim vinima

S Bushem u Hrvatsku dolazi i Laura, a gostit će se nacionalnom kuhinjom i domaćim vinima

PRIPREME za dolazak američkog predsjednika Georga Busha su u punom jeku i tri američka tima već su stigla u Zagreb i rade na  organizaciji Bushevog dolaska, rekla je na današnjoj novinskoj konferenciji Bianca Matković, državna tajnica ministarstva vanjskih poslova.

Još ima puno nepoznanica o boravku američkog predsjednika, ali se iz dana u dan polako popunjava križaljka. Bush će u Zagreb stići 4. travnja ravno sa summita NATO-a u Bukureštu na kojem će Hrvatska dobiti pozivnicu za ovu organizaciju, te će se istog dana sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem na Pantovčaku, a idućeg dana će se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Banskim dvorima. Vrlo vjerojatno će se Bush u Zagrebu susresti i s predstavnicima zemalja koje će također u Bukureštu biti pozvane u NATO, ali se još službeno ne zna koje će to zemlje točno biti.

Dolazi i Condoleeza Rice

Bianca Matković je izjavila da se još uvijek vrte ideje u kojoj prigodi bi se Bush mogao i osobno obratiti hrvatskim građanima. S njim će doputovati i Prva dama Laura Bush koja će većinu vremena provesti uz svog supruga, no postoji mala mogućnost da i ona samostalno prisustvuje nekom od događaja. Od političkih suradnika predsjednika Busha potvrđeno je da će u Zagreb stići Državna tajnica Condoleeza Rice.

U petak riba, u subotu meso

Još nije potvrđeno gdje će noćiti bračni par Bush, a moguće je da to bude jedan od zagrebačkih hotela s 5 zvjezdica ili američka ambasada, a Bianca Matković je priopćila da su trenutno veći izgledi da će noćenje biti u hotelu. George Bush će uživati u hrvatskoj nacionalnoj kuhinji i domaćim vinima, a za sada se pouzdano samo zna da će u petak jesti ribu, a u subotu meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi zbog dolaska Busha?

Gdje god Bush dođe, dočekaju ga prosvjedi. Sudeći prema najavama nekih nevladinih udruga, izgleda da ni u Zagrebu neće biti drugačije. Bianca Matković kaže da su prosvjedi demokratsko pravo svih građana te iz tog razloga u Vladi nemaju ništa protiv mirnih prosvjeda. No, Matkovićka je više puta spomenula da raspolažu anketama koje pokazuju da je velika većina građana zadovoljna što Bush dolazi u Zagreb i da cijene tu njegovu gestu.

Kao što je to uobičajeno u takvim situacijama, sigurno je da će građani tih dana osjetiti poremećaje u prometu Zagreba. Bianca Matković kaže da će operativni stožer koji je jučer počeo s radom učiniti sve da poteškoće u prometu budu što manje i bezbolnije, a u skladu sa sigurnosnim standardima koji su obavezni uvijek i svugdje gdje dolazi Bush.

D.M.
Foto: AFP
 ; Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara