S. Koreja tvrdi da su američke vojne vježbe uvod u nuklearni rat

SJEVERNA je Koreja u utorak priopćila da su pomorske vojne vježbe, koje se pod vodstvom SAD-a održavaju u južnom Pacifiku, uvod u nuklearni rat, te da će kao odgovor na to ojačati svoje snage.

Sjevernokorejsko priopćenje, koje je prenijela službena novinska agencija KCNA, slijedilo je nakon što su SAD, Australija, Japan i Francuska održale prve u nizu vojnih vježbi zaustavljanja i pretrage brodova za koje se sumnja da prevoze nuklearno oružje. Vježbe se održavaju nedaleko od sjeveroistočne obale Australije.

Washington je priopćio da vježbe nisu usmjerene izravno protiv Sjeverne Koreje.

"To je povreda suvereniteta (Sjeverne Koreje) i vojna provokacija kao uvod u nuklearni rat", navodi se u sjevernokorejskom priopćenju.

U njemu se dodaje da će Sjever uzvratiti "mobiliziranjem svih svojih vojnih potencijala".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska u utorak je priopćila da je u Južnoj Koreji rasporedila osuvremenjene sustave obrane protiv projektila koji mogu srušiti balističke projektile, krstareće rakete i zrakoplove.

Vojska je priopćila da je raspoređivanje naprednog sustava PAC-3 dio 11 milijardi dolara vrijednog plana jačanja obrane Južne Koreje, u kojoj je stacionirano 37,000 američkih vojnika.

Priopćeno je da je sustav postavljen u srpnju, ali da to do sada nije objavljeno jer su u međuvremenu vojnici uvježbavali upravljanje novim sustavima.

Južnokorejska vlada u utorak je priopćila da će se kasnije ovog mjeseca održati savjetodavni sastanak američkih, južnokorejskih i japanskih predstavnika na kojem bi se razgovaralo o pripremama za nastavak pregovora sa Sjevernom Korejom o nuklearnom programu te zemlje.

Sastanak bi se trebao održati 29. i 30. rujna u Tokiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara