S. Kramarić odbacio navode o gospodarskom kriminalu u robnim rezervama

RAZRIJEŠENI ravnatelj Državnih robnih rezerva Srećko Kramarić odbacio je danas optužbe da je ovogodišnje zanavljanje pšenice u Državnim robnim rezervama bilo gospodarski kriminal, tvrdeći da je na taj način ušteđeno 1,5 milijuna proračunskih kuna.

Kramarić je na konferenciji za novinare u prostorijama HSLS-a, čiji je član, pojasnio da je riječ o postupku koji se nije mogao odgoditi, budući da zanavljanje pšenice nije moguće u vrijeme žetve.

Poslije žetve redovito se pojavljuje višak pšenice, koji je potrebno izvesti, a u međuvremenu se plaćaju visoki troškovi njezina skladištenja (1,5 milijuna kuna), kazao je Kramarić, naglašavajući kako je te troškove bilo nemoguće platiti iz sedam milijuna kuna, koliki je ovogodišnji proračun Robnih rezervi.

Potvrdio je da za zanavljanje pšenice nije bilo potrebne dokumentacije, i da postupak nije odobrilo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

Kramarić je objasnio kako Državne robne rezerve nisu bile u mogućnosti raditi po godišnjem programu popunjavanja rezervi, budući da ga je Savjet Robnih rezervi, zbog ocjene da su predviđena proračunska sredstva nedostatna za funkcioniranje rezervi, odbio donijeti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanavljanjem pšenice uštedio sam 1,5 milijuna proračunskih kuna, a učinio bih to i za uštedu od deset lipa", dodao je Kramarić.

Odbacio je navode da je zanavljanje moglo značajno poremetiti tržište pšenice, potkrijepivši to i dopisom Žitozajednice, koja pokriva 75 posto meljive pšenice, Ministarstvu gospodarstva, a u kojem se ocjenjuje da ove godine nije bilo poremećaja na tržištu pšenice, te da bi bez postupka zanavljanja u robnim rezervama došlo do značajnijeg porasta cijene pšenice.

Potpredsjednik HSLS-a Marko Baričević najavio je da će HSLS-ovi saborski zastupnici inicirati održavanje proširenih sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo i poljoprivredu.

Tražit će, kaže, i sjednicu Odbora za unutarnju politiku i državnu sigurnost, zbog ocjene da je, otkrivanjem mjesta na kojima je Državni inspektorat obavljao nadzor nad robnim rezervama, Vlada RH odala državnu tajnu i dovela u pitanje nacionalnu sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara