S. Letica za donošenje strategije razvoja crne metalurgije

NEZAVISNI predsjednički kandidat s potporom Hrvatske stranke prava (HSP) Slaven Letica danas je, u sklopu predizborne kampanje, posjetio proizvodne pogone Nove hladne prerade u Valjaonici cijevi sisačke željezare u naselju Caprag.

Zauzeo se za što skorije donošenje strategije razvoja crne metalurgije u Hrvatskoj i pozvao Vladu da što prije počne pregovore o povećanju kvote izvoza cijevi u zemlje Europske unije.

Letica, koji je sisačku željezaru posjetio u pratnji članova vodstva HSP-a Tončija Tadića, Velimira Kvesića i Peje Trgovčevića, izjavio je kako želi upozoriti na socijalne, ljudske, sindikalne i gospodarske posljedice krize željezare te je iznio svoje viđenje njezina razvoja u razdoblju od 2005. do 2010. godine.

Podsjetio je i na teško socijalno i ekonomsko stanje u sisačkom industrijskom naselju Capragu, napomenuvši kako je zato posjetio to naselje u kojemu živi više od deset tisuća stanovnika, "koji su zbog agonije željezare i ostale sisačke industrije praktički postali sirotinja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi je razlog mojega dolaska u Sisak pitanje opstojnosti Željezare Sisak", rekao je predsjednički kandidat Letica, ocijenivši da su sisačka željezara i njezina proizvodnja čelika i cijevi strateški interes Republike Hrvatske.

Pozvao je Vladu da "u sklopu izrade pretpristupne strategije ulaska u Europsku uniju što prije donese strategiju razvoja crne metalurgije u Hrvatskoj" te da se zauzme za povećanje godišnjih izvoznih kvota cijevi u EU sa sadašnjih 25 tisuća tona na 125 tisuća tona.

Pozvao je Vladu i da "što prije provede inicijativu o spajanju sisačke i splitske željezare u jednu, jer će se time osigurati opstanak obiju željezara, kao i opstanak i konkurentnost crne metalurgije u Hrvatskoj u odnosu na EU".

Letica je posjetio pogon željezarine Nove hladne prerade, gdje se kuju ulošci za njemačkog partnera, te je pritom naglasio kako "željezara ima kvalitetne radnike i proizvode te kako je krajnje vrijeme da država donese kvalitetne razvojne programe koji će osigurati opstanak sisačke željezare i posao za njezine radnike".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara