S Marlborom u ruci i automobilom po socijalnu pomoć

S Marlborom u ruci i automobilom po socijalnu pomoć

RAVNATELJICA Centra za socijalnu skrb je uvjerena kako u radu Centra nema nikakvih nepravilnosti, no Večernjakovi reporteri otkrili su da pakete s hranom dobivaju i oni koji voze skupe automobile, odijevaju se po posljednjoj modi i puše Marlboro.

Ravnateljica Branka Čavarović Gabor tvrdi kako je kontrola, tko dobiva pomoć, tolika da su pogreške gotovo nemoguće dodajući da djelatnici Centra odlaze na teren kako bi se uvjerili u imovno stanje pojedine obitelji.

No, Večernjakovi reporteri dežurali su ispred pučkih kuhinja i otkrili tko sve nosi pakete s brašnom, uljem, šećerom, čokolinom, tunom, uskrsnom šunkom i uskrsnim kolačem, koji su namijenjeni siromašnim obiteljima s troje i više djece.

Večernji piše kako je lako prepoznati lažne siromahe: voze dobre automobile, puše skupe cigarete, odijevaju se posljednjoj modi, po pakete dolaze rano ujutro, ni s kim ne razgovaraju i drže se po strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak ujutro Večernjakovci su vidjeli prvog lažnog siromaha: svoju je Hondu Accord parkirao ispred pučke kuhinje, na kiosku kupio bijeli Marlboro, pokupio pakete s namirnicama i otišao u kafić na piće.

Samo 15-ak minuta nakon toga s paketom namirnicama iz pučke kuhinje izašao je dobro odjeveni "siromah" i otišao s kombijem jedne zagrebačke privatne tvrtke. U sljedećih nekoliko sati 15 "dobrostojećih" siromaha odnijelo je paket s namirnicama.

O lažnim siromasima svjedoče i osobe koje stalno dolaze po pomoć, a poznaju ih. Marica S. je izjavila za Večernji list kako poznaje ženu čiji muž ima trgovinu u Dubravi, ali je ona na burzi a kako ima četvero djece ostvaruje pravo na pomoć u hrani. I Ivica M. Kaže kako poznaje barem 20 njih koji žive u trokatnicama, ali dolaze po hranu.

U Dobrom domu, zagrebačkoj ustanovi za pomoć socijalno ugroženima, znaju da ima lažnih siromaha, no oni ne mogu tu ništa učiniti jer im sve ljude šalje Centar za socijalnu skrb, čija ravnateljica tvrdi da je sve u redu.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se slučaj lažnih siromaha dalje razvijati jer su ih Večernjakovi reporteri fotografirali.

Izvor fotografije: Večernji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara